2013. július 29.

Nógrádi Népújság XVIII. évf. 17. szám 1962. február 28.



1.p.”Tenyészállatokat kapnak Kisterenyéről a termelőszövetkezetek – 630 db tenyészállatot szállítanak az idén”

„A Kisterenyei Állami Gazdaságban az idén tenyészállatokkal is elősegíti a termelőszövetkezetek állatállományának fejlesztését. A gazdaságban az utóbbi időben tervszerűen összepontosították a sertéstenyésztést, ami lehető teszi, hogy a jövőben még több segítséget tud adni a gazdaság a termelőszövetkezeteknek sertésállományának megerősítéséhez.

Az idén több tenyészkocát és tenyészkant szállítanak el a gazdaságból a termelőszövetkezetek.

Az első negyedévben 17 db tenyészállatot juttatnak el a Tenyészállatforgalmi és Gazdasági Irodán keresztül a kijelölt szövetkezetekbe. Még az első negyedévben kerül értékesítésre az a 60 darab hízott marha is, amely már készen várja az elszállítást.

Az újabb tenyészállat szállítások a második negyedév végén a 3. negyedév elején folytatódnak. Ekkor visznek el az állami gazdaságból 110 tenyészsüldőt, amelyek szintén a szövetkezet sertéstenyészetét hivatottak gazdagítani. A jófajta cornwall állomány másik felét szeptemberben és októberben adják át.

A Kisterenyei Állami Gazdaság az idén nemcsak tenyészsertéseket szállít, hanem tenyészjuhokat és üszőket is. A jól kezelt juhászatban már megtörténtek az ellések.

Kisterenyén tervszerűen alkalmazzák a mesterséges megtermékenyítést és ezáltal megnövekedett az ikerellések száma. Ennek következtében 200 báránnyal több született, mint amennyire számítottak. Nagy figyelmet fordítanak a kisterenyeiek a juhállomány fajtisztaságára. Éppen a fajtiszta és gazdaságosan termelő nyájak kialakítása érdekében adnak át az idén a termelőszövetkezeteknek 390 darab tenyés juhot, amelyekkel megerősíthetik a szövetkezeti juhállományokat.

Az idén még elszállítanak a gazdaságból továbbtenyésztésre 35 db tenyészüszőt is.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése