2013. július 16.

Nógrádi Népújság XVII. évf. 16. szám 1961. február 25.

2.p.”A barátság jegyében”   -  b   -

„Csak azok az emberek tudnak igazán melegen, bensőségesen ünnepelni, akikben mélyen él a tisztelet, a szeretet. A kisterenyei emberekben, bányászokban, termelőszövetkezeti parasztokban mélyen, tisztán él a baráti szeretet a Szovjetunió, szovjet emberek iránt.

Ez az érzés tette olyan meleg, igazán barátivá azt a megemlékezést, amelyet a hét közepén tartottak Kisterenyén a Vörös Hadsereg Napja, és a kölcsönös segítségnyújtási szerződés évfordulóinak alkalmából. Az ünnepségen ott voltak a szovjet vendégek és látták a szovjet és magyar nép összetartozásának nagyszerű megnyilvánulását.

Közösen a falut vezető szervek: a párt, a tanács határozott az ünnepségről. És felkérték az MSZBT-t az általános iskola pedagógusait, hogy segítsenek előkészíteni az ünnepséget, hogy a falu népe emlékezhessen. Kálmán János elvtárs a párttitkár úgy mondta: ’És a megemlékezés nálunk már minden februárban úgy következik, mint a tavasz.’ S valóban az emberek ünneplőbe öltöztek, az ünnepség színhelyére zászlókat tűztek és így várták az ünnepség kezdetét, a vendégeket, szovjeteket, magyarokat egyaránt. Mert együtt ünnepelt velük Alexej Korzin és a kíséretében lévő Sárközi Gyula elvtárs. Eljöttek, hogy tolmácsolják a szovjet emberek jókívánságait a kisterenyeieknek. Vendégként is, de mint az ünnepség szónokaként is elhívták Ézsi Istvánt, kíséretében Falati Mihály és Kovács István elvtársakat.

Az a munka, amelyet az ünnepséget előkészítő személyek végeztek, nagyon figyelemreméltó. Ugyanis Kisterenyén nincs művelődési ház, jelenleg még a mozi is rendetlen, mert javítgatják. Mégis az ünnepséget mindez nem zavarta. Válaszként arra, hogy nem a helyiség határozza meg, ha ünnepelni akarnak, hanem az emberekben lévő megemlékezés szükségessége.

Egy rövid délután leforgása alatt két találkozás is lezajlott. Az egyik ankét keretében az iskolában, ahol az orosz tagozatos gyerekek nyelvtudásukat mutatták be a vendégeknek, valamint a szép számmal jelenlévő felnőtteknek…

…Az ankéton még tanácskoztak a helyiek a vendégekkel, amikor az utcán már pattogott a bányász ifik zenekarának indulója és gyülekezett a falu mozi termében az egész falu. Az ünnepségen közreműködött az énekkar, az iskola zenekara, a szavalók és valamennyien egyet akarva, hogy minél melegebb, minél meggyőzőbb legyen a megemlékezés.

A közönség türelmesen hallgatta az előadót Ézsi Istvánt, a szovjet vendéget, Alexej Korzint, aki felszólalt és a hétéves terv már mos mutatkozó nagy győzelméről tájékoztatta a hallgatókat.

Mindenki nagy érdeklődéssel vett részt ezen az évforduló ünnepségen, mindaddig , amíg az Internacionáléval be nem záródott a kisterenyeiek idei megemlékezése a szovjet és a magyar nép összetartozásáról.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése