2013. július 16.

Nógrádi Népújság XVII. évf. 18. szám 1961. március 4.


3.p.”Április elsején kezdik a téglagyártást”

„…A gépek javítása mellett a kisterenyei téglagyártó üzemben egy új 450-es présgépet szereltek fel, amelynek kapacitása lényegesen nagyobb a régitől. A műszaki előkészítéssel egy időben munkaszervezést is végrehajtanak.

Ez évben a vállalat növelni kívánja a kúpcserép gyártást is – ez eddig alacsony termelékenységű kézi munkával történt – azáltal, hogy a kúpcserép gyártó gépet gépi meghajtásra alakítják át. Az idei nyerstégla gyártás jó szervezésével akarják elérni, hogy az összes kemencék egész télen át üzemeljenek és így tervkiesés ne legyen, valamint a kemence munkásokat egész télen át tudják foglalkoztatni. Az előkészítő munkák fokozott ütemű továbbfolytatásával, március végére befejezik a javításokat és április elsején minden téglagyártó üzemben megindul a nyerstégla gyártása.”



6.p.”Esti őrjárat”  - Tudósítónktól  -

„A megérdemelt munkáért egész iparmedencénkben egy-egy fizetés alkalmával súlyos milliókat fizetnek ki munkásnak, műszaki dolgozónak, alkalmazottnak egyaránt. Ez így is van rendjén. Az azonban már korántsem, - ezt nagyon őszintén – hogy minden fizetési napot követően máról holnapra több mint 200 ezer forinttal emelkedik például a megye Vendéglátóipari Vállalat napi forgalma. Miért? … Nos ezekkel a gondolatokkal keltünk útra: vizsgáljuk meg, hogyan élnek az ilyen napokban a téves úton járó emberek:

Az alkalmak kihasználói:

A többi között Kisterenyén az 1-es számú italboltba is betértünk. A kép igen változó. Az egyik asztalnál már énekelnek, a másiknál hangosabban beszélgetnek. Délután 5 óra. Így talán érthető…”

8.p.”Hírek”

„-A három hónapos pártiskola hallgatói kedden a Kisterenyei Állami Gazdaságot látogatták meg. Elbeszélgettek az ottani dolgozókkal és a gazdaság állattenyésztésének helyzetét tanulmányozták.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése