2013. július 29.

Nógrádi Népújság XVIII. évf. 28. szám 1962. április 1.



7.p.”A mostoha tavaszban is bizakodó a Kisterenyei Gépállomás”  - Barna Tibor  -

„A tavalyi tavaszi munkakezdéshez mérten egy hónapot, a vetési naptárhoz viszonyítva is három hetet késett az idén a mezőgazdasági tennivaló. Fokozott feladat vár tehát a következő napokban a gépállomásokra, hogy ezt a lemaradást pótolni lehessen, talajelőkészítés, vetés, ne szenvedjen semmi további késlekedést.

Területi fekvését, éghajlati viszonyait tekintve, a megyéből talán a salgótarjáni járás az, amely a tavasz késése miatt a leghátrányosabb helyzetben van, ahol különösen ki kell lépnie az embernek, gépnek, hogy nyomába érjen az elszaladt heteknek.

A Kisterenyei Gépállomás vezetőivel, - igazgatóval, főagronómussal, párttitkárral beszélgettünk arról, milyen kilátásokkal, lehetőségekkel indulnak a munkák, hogyan tudnak eleget tenni a sürgető feladatoknak?

-Ebben az esztendőben, - szólal elsőnek Baranyi Bertalan igazgató – 9600 normálholdra kötöttünk szerződést a termelőszövetkezetekkel.

Ezen a területen a legkülönfélébb tennivalók: szántás, vetés, disztillerezés, fogatolás, kaszálás várnak ránk a június 1-ig tartó tavaszi kampányban. Több mint 2 ezer holdon kell vetnünk, s ha kedvez az időjárás, ezt mintegy tíz nap alatt elvégezhetjük. Most nagyon soka a gépek elosztásán múlik. Pontosan felmértük az igények mellett, hogy a termelőszövetkezetek hol, milyen erő- és munkagépekkel rendelkeznek. A gépeinket ennek megfelelően csoportosítottuk. A szerződésben lévő termelőszövetkezetekkel közgyűléseken, valamint gépállomási tanácskozásokon vitattuk meg a teendőinket. s ennek megfelelően brigádterületekre osztottuk a körzetet. A tavaszi kampánymunkát öt brigád végzi, kettő közülük a szocialista brigád címért küzd. Bízunk benne, hogy a munka körültekintő megszervezésével sikerül behoznunk az időjárás okozta eddigi lemaradást.

A Kisterenyei Gépállomás szocialista címre törő brigádja Czene Tiborral és Takács Jánossal az élen értékes vállalásokat tettek a termelési tanácskozáson. Erről Csépe József párttitkár, a Takács-brigád szerelője tájékoztat:

-Két brigádunk elhatározta, hogy éves tervét legalább 110 százalékra, ezen belül pedig minden kampánytervét, legalább 101 százalékra teljesíti. Határidőre tesznek eleget brigádjaink a tsz-igényeknek, kifogástalan minőségű munkát végeznek, s vállalták, hogy üzemanyagban, valamint alkatrészekben 5 százalékos megtakarítást érnek el. Célul tűzték kis, hogy példájukkal segítik a munkafegyelem szilárdulását, őrködnek a társadalmi tulajdonra, növelik szakmai tudásukat, segítik a gyengébbeket, részt vesznek a politikai és szakmai oktatásokon, a termelőszövetkezeti közgyűléseken, fejlesztik a brigádok kollektív szellemét.

Az ifjú traktorosok versenyében is 13-an neveztek be a gépállomáson s a vállalások teljesítése közel 200 ezer forint megtakarítást jelent.

A munkalendület serkentésére Mátramindszenten rövidesen ’házi’ szántóversenyre kerül sor, a gépállomás és a termelőszövetkezetek legjobb traktorosai mérik össze tudásukat. A győztesek értékes jutalmakat kapnak és részt vesznek a járási versenyeken is. A Kisterenyei Gépállomás a tavaszi kampány ösztönzésére 12800 forintot tűzött jutalmul. Ez a jelentős összeg a tervteljesítés arányában kerül kiosztásra.

Gyürki Jánost, a gépállomás főagronómusát arról kérdeztük meg, milyen segítséget adhatnak a szövetkezetek a termelés terén?

A gépállomás szakemberi már a tervkészítés idején és azóta is megbeszéléseket tartottak a termelőszövetkezetek vezetőivel, tanácsokat, útmutatásokat adtak az eredményesség érdekében.

Megmondjuk,mit, mikor milyen formában legjobb végezni, s most a gyenge termelőszövetkezetek megsegítésére a gépállomás részt vesz abban a bizottságban, amely megerősítési tervet dolgoz ki. Bízunk benne, hogy ez a munkánk is eredményes lesz s a járás ma még gyengébb gazdaságait már ebben az esztendőben átsegíthetjük a nehézségeken.

Hogy ez a szándékuk megvalósulhasson, ahhoz az szükséges, hogy saját feladatainknak kifogástalan módon és maradéktalanul megfeleljünk. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az időjárás okozta késlekedést behozhassuk. Gépeink a területen vannak, most is minden alkalmas napot kihasználunk s az idő kedvezőre válásával teljes lendülettel látnak a folyamatos munkához.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése