2013. július 19.

Nógrádi Népújság XVII. évf. 32. szám 1961. április 22.



1.p.”Szállítják a primőröket Nógrád megye első termelőszövetkezeti üvegházaiból”

„Nógrád megye termelőszövetkezetei közül elsőnek a Kisterenyei Vörös Október épített üvegházat  és holland ágyakat a helyi bányászok és a budapesti patronálók segítségével. …

…A Kisterenyei Vörös Október például nemcsak a helyi bányászok segítségét viszonozzák nagyon mennyiségű zöldségtermesztéssel, hanem az egész iparmedence ellátásához is jelentős mennyiséget szállítanak már az idén.

Az eddigi tíz holdas öntözéses kertészetet például tizenöt holdra növelték, s az üvegház közül tíz hollandágyat üzemeltetnek már.

Tavaly közel 400 mázsa zöldségfélét termeltek Kisterenyén, az idén több mint kétszeresét akarják adni a tavalyi mennyiségnek.

A szabadföldin kívül három hollandágyban hajtatták a primőr salátát, amelyből tizenötezer fejet szállítanak a napokban az iparvidék ellátására. Paprikát is öt holdon termesztenek az idén. Tavaly csak két hold paprikája volt a Vörös Októbernek. A múlt évi két holdas paradicsom termőterületét  is megkétszerezi a szövetkezet az idén. …”


4.p.”Lelkes úttörők”

„A kisterenyei úttörőzenekar már szorgalmasan készül május elsejére.”




6.p.”Heverő forintok – Lucaszék, avagy gyógyszertár?”   - S.L.  –

„Egymillió forint! Óriási összeg. Ennyibe került az a gyógyszertár, amely arra lenne hivatott, hogy Kisterenyén és környékén és a környező kisebb településeken lakók gyógyszerellátást biztosítsa. Mert a most meglévő az már kicsiny, ócska, dohos… más jelzőket már nem is lehet rá találni. Kár is lenne, mert egészségügyi intézmény. De hogy még meg van, s szégyene a megyének, az biztos. Szóval megvan a régi, egymillió forint hever az újban, de azt senki nem használja, átadási ideje még ma is kétes.

Arról lévén ugyanis szó, hogy 1958. késő nyarán a kisterenyeiek nagy örömére egy egészséges, új gyógyszertár építését kezdték meg a faluban. Kellett, nagyon is kellett. Lassan négy év telet el azóta. Egy éve benne a drága bútorzat is és még mindig sehol semmi. Az átadási, üzemelétetési határideje is lejárt még 1959. december 31-én. Az építkezés megkezdésétől már három Luca-szék is elkészült, most csinálják a negyediket. De a gyógyszertár átadásáról, annak pontos idejéről még ma sem tudnak nyilatkozni. Sem a megyei tanács illetékes osztályán, sem a gyógyszertár központban, Balassagyarmaton. …

…De önkéntelenül is felvetődik a gondolat: Ki, kik személyesen is a felelősek a tűrhetetlen, hanyag munkáért. …

…Ki és kik engedik, hogy egymillió forint értékű létesítmény évek hosszú sora óta kihasználatlanul heverjen, amikor a kisterenyei régi gyógyszertár – amint képünk is illusztrisan bizonyítja – szégyene a megyénknek. Szégyene a régi, mert nem felel meg a követelményeknek, szégyene az új, hogy egyetlen épület üzemeltetését négy év alatt sem tudták megoldani. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése