2013. július 13.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 76. szám 1960. szeptember 21.



7.p.”Felfelé az úton – a Kisterenyei Állami Gazdaság”

„Állami gazdaságaink sorában a Nógrád megyei területen nem igen büszkélkedhettek eddig túlságosan sokat a kisterenyeivel.

Tíz esztendővel ezelőtt kezdte a munkát sok reménnyel, bizakodással, de azt mondják az itteni munkálkodók, hogy a bajok akkor kezdődtek, amikor a központi üzemegységek összevonásával több gazdaság egyesült.

Nem az üzemegységek egyesítésében volt hiba, hanem abban, hogy az üzemrészek élére nem tudtak megfelelő tudású szakembert biztosítani. Legalábbis ez a véleménye Kollár Bélának, a gazdaság párttitkárának, akit éppen a hegesztőpálca mellől szólítunk el rövid időre.

-A múlt évek hiányosságainak alapja – véleményezni, mint az üzem felelős politikai irányítója -, ez a dolog volt. A másik hiányosság az volt, hogy a gazdaság keveset foglalkozott az átnevelés kérdésével, s itt elsősorban a KISZ-fiatalokkal foglalkoztunk keveset. …

…Befolyásolta az elmúlt esztendőben az állami gazdaság munkáját a rendkívüli idősjárás is, és éppen ezért örvendetes az idei szeszélyes idő ellenére most nincs lemaradás, a gépesítés erősödése sok probléma után tett pontot.  A 300 holdas kukoricát géppel munkálták a gazdaság dolgozói, s az aratást, cséplést 73 százalékban géppel végezték. A tavalyi száz aratópárral szemben az idén mindössze 25 aratópár működött az üzemegységeknek olyan részein, ahol a gép már nem bírt a területtel. …

…A gazdaság helyzetéről Franczia József, az állami gazdaság igazgatója és Sebők József ÜB titkár is hasonló véleményen van a régi eredménytelenséggel és a jelenlegi fejlődéssel kapcsolatosan. …

…A legnagyobb gondot a munkaerő probléma okozta, s a gépesítés hiánya, mert évek munkáját sok mindenben hátráltatta, befolyásolta.

-Mi a jelenlegi helyzet ezen a téren? – ezt a kérdést tettük fel a gazdaság igazgatójának.

-Az előző géphiányt 30 százalékkal csökkenteni tudtuk, és segíteni akarunk azon a gondon is, ami az üzemegységek összevonásakor jelentkezett. Azon, hogy nem állott rendelkezésünkre megfelelő vezetőgárda.

A műszaki apparátus 30 százaléka hiányzott, Karancskesziben és Zabaron nem volt megfelelő üzemegységvezető, s Kisterenyén például a szálas és pillangós takarmány már a múlt év januárjában elfogyott.

Ezeket a tényeket erősíti Sebők József ÜB titkár is, aki régi ’bútordarabja’ az állami gazdaságnak, s bár külön-külön beszélgettünk, szinte minden szavuk egyezik. …

…Azt mondja az igazgató:

-Nehéz volt a múlt év, de kezdünk kilábalni a nehézségekből, s minden nehézség ellenére az 1959-es esztendő már nyereséges lett.

Mint egy félmillió forintot törlesztettünk az állam iránti kötelezettségekből, s ebben az évben még többet, mert jelenlegi számításaink szerint egy, vagy másfél millió forint lesz a nyereségünk.

Ez a szám szép eredmény. Azt jelenti, hogy a Kisterenyei Állami Gazdaság túljutott a nehézségeken és fejlődésében felfelé mutat az út. …

…Ahogyan az őszi munkák jelzik, a Kisterenyei Állami Gazdaság a következő gazdasági évben még jobb eredményeket akar elérni, s még többet törleszteni abból az adósságból, amivel az államnak tartozik. …

…Úgy vélekedik az igazgató:

-A gazdaságvezető szakembereknek és munkásoknak még jobb szervezéssel, még több odaadással kell dolgozniuk, hogy további eredményeket érhessenek el, hogy az őszi munkákat megfelelő időben végezhessék el, s hogy a felfelé vezető úton, a továbbiakban újabb lépéseket tehessünk. Felfelé az úton: szép szándék. Ehhez csak erős szorgalmat kívánhatunk.”


8.p.”Sport”

„Ikarus – Kisterenye 2:1

Kisterenyén határtalan balszerencse révén vesztette el a mérkőzést a hazai együttes. Műhibával szerezték meg a győztes gólt a vendégek, de még ennek ellenére is lehetett volna mód a kiegyenlítésre a hazaiaknak, de sajnos a 11-est nem tudták hálóra rúgni. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése