2013. július 28.

Nógrádi Népújság XVII. évf. 76. szám 1961. szeptember 20.



5.p.”Végh néni legszebb nyara”

„Hatvanhét esztendős és már több mint négy évtizede, hogy özvegyi sorsra jutott Végh Jánosné.

Végh Jánosnak egy olasz golyó a néhai előnevet adományozta. … úgy ment el, akkor innen Végh János, hogy vissza se talált többé.

Az özvegységre korán jutott asszonynak 5 korona hadisegély maradt az egész alig megkezdett közös életből, s egy apátlan árván növekvő apróság, akihez Véghné nem akart mostohát. …

…Egyszer, valamikor egy biztató sugár megvillant előtte a jobb élet ígéretéből s akkor kipirult arccal vörös zászlót hordott végig a községen. Százakkal menetelt együtt lobogó bizakodással, - 1919-et írtak.

-Az emberibb élet, - vallja – akkor kezdődött nekem, amikor minálunk is megalakult a termelőszövetkezet. …

-Megalakult nálunk is a Termelőszövetkezeti Önsegélyző Csoport, aminek tagja lettem. Vagyunk ötvenhárman a Vörös Októberben ilyen önsegélyezősök, akik ha úgy adódik, szülési, házassági, halálozási segélyt, miegyebet kérhetünk, s még üdülni is lehetőség nyílik, azért a néhány forintos tagságért. No, hát Kós Lászlóné meg Vaspál Lászlóné után én voltam a kiválasztott a tagságból.

-Merre volt élete első nyaralásán, Végh néni?

-Mezőkövesdre vittek bennünket mindenfelőlről. …

…Írja meg lelkem, hogy köszönöm az önsegélyzőnek, hogy hatvanhét nyár közül ez volt a legszebb nyaram.”


5.p.”A Kisterenyei Állami Gazdaság a Tsz-eknél”

 „A Kisterenyei Állami Gazdaság ebben az esztendőben nemcsak saját hasznára dolgozott eredményesen, de jelentős segítséget nyújtott az egyes üzemegységgel szomszédos termelőszövetkezeteknek is. Különösen értékes volt segítségnyújtása a kisterenyei és zabari termelőszövetkezetekben, ahol gépeivel a betakarítás ütemét és építési munkálatokat gyorsította meg.”


5.p.”Vetnek Mátranovákon”

„…A Kisterenyei Gépállomás egy DT lánctalpas traktort bocsátott a szövetkezetiek rendelkezésére. …”


8.p.”Hírek”

„Országos vásár lesz Kisterenyén október 3-án…”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése