2013. július 25.

Nógrádi Népújság XVII. évf. 68. szám 1961. augusztus 26.


3.p.”Még a bányásznapig pótoljuk adósságainkat. Molnár Lászlónak, a kisterenyei bánya főmérnökének nyilatkozata”

„A Kisterenyei Bányaüzem irodafalán több elismerő oklevél arról beszél, hogy a kisterenyei bányászok eddig még csaknem minden évben kiváló eredményeket értek el, termelési sikerekkel köszöntötték a bányásznapot. Ebben az évben azonban elmaradtak tervük teljesítésében, s az egyik legrosszabbul dolgozó bányák közé tartoznak a szénmedencében.

Munkatársunk kérdést intézett Molnár Lászlóhoz, a bánya főmérnökéhez:

-Mi az oka a Kisterenyei Bányaüzem lemaradásának?

-A Kisterenyei Bányaüzem az elmúlt évben, 1960-ban átlagosan 89 vagon szenet termelt naponta. Az üzem ez évi feladatai megnövekedtek és éves átlagban 100 vagont kell termelnie naponta.

Az üzem az elmúlt év IV. negyedévében a tervet nem teljesítette, így a számokból látható, hogy az év folyamán a megnövekedett termelési feladat és az ezzel kapcsolatos intézkedések, és munkák az üzem dolgozóitól és műszaki vezetőitől igen komoly erőfeszítéseket igényeltek.

A megemelkedett terv teljesítésének előfeltételei biztosítva voltak, de közvetlenül az év elején a tordasi bánya I. siklója végén tűz keletkezett, amelynek lokalizálása, majd elfojtása 6 hét megfeszített munkáját vette igénybe. A tűz eloltása végül csak a víz külszínről való bevezetésével sikerült. A bányába bevezetett nagytömegű víz eloltotta a tűzfészket, de a későbbiekben hónapokon át további problémákat okozott. A környező rétegekbe beszivárgó víz a duzzadásra hajlamos kőzeteket telítette, és ezzel nagy nyomást váltott ki, amelynek hatására a tűz fészkétől távoli vágatokban is jelentkezett. A tűz következtében a tordasi üzemrész az I. negyedéves tervét csak 88 százalékban teljesítette. Így az egész kisterenyei üzem is csak 96,4 százalékra, nagy átlagban 92,6 vagyont termelve teljesítette a tervet.

A II. negyedévben a kisterenyei bányaüzem túlteljesítette tervét, és napi átlagban 100 vagont adott. A termelési terv mellett az egyéb gazdasági mutatók is kedvezőek voltak, különösen jó eredmény volt, hogy az üzem önköltségében tonnánként több mint 7 .- forintot takarított meg és az előírtnál 70 kalóriával jobb minőségű szenet termelt. Július hó 1-től kezdve ismét nagy munkába fogtunk Kisterenyén.

A közeli években kimerülő Tekevölgy és Pócsháza bányaüzemek termelésének pótlására szükséges, hogy a tordasi bánya – amelynek jelentős szénvagyona van -, a jelenlegi termelési kapacitását 60 százalékkal növelje. …

…Tordason átépítésre került a lejtősakna 240 folyóméter, a III. sz. alapközle – melynek állapota már eddig is korlátozta a termelést – 200 folyóméter hosszban TH-gyűrűvel. Átépítjük még a lejtősaknai rendező és a kitörés vágatát is 150 folyóméter hosszban. …

….A bányásznapi versenyben – mely egybekapcsolódik az idén a nógrádi bányászkodás megindulásának 100 éves évfordulóját ünneplő versennyel – különösen a csigakúti és újlaki aknaüzemek dolgozói értek el jó eredményt Gordos bíró János, Máté katona Mátyás és Muflár József brigádjai haladnak az élen – mondotta Molnár László főmérnök.”

4.p.”Képzőművészeink mappájából”

„Radics István: Gondban”




6.p.”Eddig több mint 1000 bányászlakás került értékesítésre”

„…Vannak olyan bányatelepek, ahol már teljes mértékben befejeződött az értékesítés, vagy egy-két lakás kivételével már egyáltalán nincs eladatlan lakás. Ilyenek … Kisterenye-bányatelep, Kisterenye Erzsébet telep …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése