2013. július 25.

Nógrádi Népújság XVII. évf. 64. szám 1961. augusztus 12.



2.p.”Új élüzemek a vasútnál”

„A napokban ítéltek oda az illetékes szervek az egyes vasúti szolgálati helyeknek az élüzem kitűntetést.

Megyénkben a legjobb eredményt a kisterenyei csomópont érte el. Első félévi munkája alapján egymásután immár ötödször szerezte meg az élüzem jelvényt a Kisterenyei Fűtőház. A fűtőház dolgozói a múlt év hasonló időszakához viszonyítva hét mozdonyt takarítottak meg, ugyanakkor tizenhét százalékkal több árut továbbítottak. A szénmegtakarításból származó eredmény megközelíti a 773 ezer forintot. Négy brigád nyerte el a szocialista címet és az összes dolgozók 40 százaléka kiérdemelte már a kiváló dolgozó jelvényt vagy oklevelet. Két vezérigazgatói elismerés után most szerezte meg először az élüzem csillagot a Kisterenyei Vasútállomás is. Valamennyi mutatóban magasan túlteljesítették az élüzem szint követelményeit. …”


4.p.”A véső és ecset eszközeivel…Tárlat előtti látogatás id. Szabó István szobrász- és Czinke Ferenc festő műtermében”  - Barna Tibor –

Id. Szabó István a Kossuth-díjas kiváló szobrászművész jelenlegi tematikájának miértjét magyarázza előljáróban:

-Tudott dolog, hogy a nógrádi medence szénbányászatának ebben az esztendőben ünnepeljük százesztendős fordulóját. Én eddigi munkásságom során is mindig szívesen foglalkoztam a bányászélet eseményeinek, jelenségeinek megmintázásával, hol a múlt nyomorúságos életet elmondva egy-egy alakomban, hol a jelen verőfényeit mutatva meg, de az idén különleges szeretettel fordulok a témákhoz. Itt van például az egyik: ’Bányászasszony beteg gyerekkel.’…Azt a nehéz időt akarom elmondani benne,  azt a sorsot, amire lassan már csak a velem korabeliek emlékezhetnek, amikor se orvos, se patika, se pénz nem volt a gyógyuláshoz. S most itt van mindjárt az ellenpólus – vezet egy másik készülő művéhez. ’Boldog bányászasszony gyermekével.’ – ez lesz a mondanivaló.

Öblös, tágas az idős mester benczurfalvi műterme, mégiscsak óvatosan mozoghat benne az ember, nehogy kárt tegyen a készülő darabokban, olyan hatalmas a zsúfoltság. A terem közepét két nőalak életnagyságot meghaladó agyagmása uralja. Az egyik vanyarci menyecskét ábrázol sajátos népviseletben, gyerekkel, a másik szintén gyermeket boldogan magasba emelő fiatal nő. De amerre fordulunk, lépten-nyomon új benyomás lepi meg a látogatót. Itt egy kis vájártanuló, kedves figurája – a mából -, amott széllelbélelt ruhájú, csont-bőr bányász gyújt cigarettára. Ez megint a múlt. És sorolhatnánk még jó néhányat a készülőkből, azokból, amelyekkel a mester a százesztendős jubileumon azok előtt kíván tisztelegni, akik gazdag témakörének legállandóbb forrásai. Amikor búcsúzkodunk ezzel válik el:

-Bizonyos vagyok, hogy képzőművészeti társaim hasonló szorgalommal készülnek a közeledő tárlatra, s értékes munkáikkal tükrözői lesznek a nógrádi bányászélet változatos, megkapó eseményeinek. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése