2013. július 28.

Nógrádi Népújság XVII. évf. 93. szám 1961. november 18.



3.p.”Otthonra találtak? Nagybátonyban: IGEN! Kisterenyén: NEM!”  - Somogyvári László  -

„…Volt időm a Nagybátonyban látottakon, tapasztaltakon elgondolkodni, amíg Kisterenyére, az ottani munkásszállóra érkeztem. Mert miért ne lehetne Kisterenyén is úgy, mint Nagybátonyban.

-Nézzenek csak szét itt is. S azt írja meg, amit valóban lát – mondja Vaka János szénátvevő, a munkásszálló lakója, kultúrfelelőse.

-Itt van ez a szoba. Ez lenne a klubunk. Rideg, fűtetlen helyiség. Érthető, hogy az emberek nem látogatják. A 640 kötetes könyvtárunkból jó, ha tizenötöt kölcsönöznek egy hónap alatt. Igaz, a könyvek nagy része selejtezésre vár. Nincs televíziónk, a rádiónk meg már lassan nyolc hónapja néma, az Isten sem gondoskodik megjavításáról. …

…Végigjártuk itt is a szobákat. Egyetlen szőnyeget nem találunk. Tatarozásra szorulna a fürdő is, de a fűtésről sem gondoskodik senki, hacsak maguk a bányából kijövő munkások nem fűtenek be maguknak. …

…Keresem a gondnokot, hogy magyarázatot kérjek e jelenségekre, de hiába. Mester Károlynak csak ’mellékes’ foglalkozása az, sokfelé köti le elfoglaltsága. És így gondolat közben felvetődik bennem egy kérdés: a tröszt részére Kisterenye talán mostohagyerek? Ha igen, akkor sok minden érthető. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése