2013. július 29.

Nógrádi Népújság XVIII. évf. 10. szám 1962. február 3.


2.p.”Hangulatos ifjúsági otthon Kisterenyén”   -  K.  –


A bányatelepi általános iskolában Czene Gyulát kerestem. az itteni ifjúsági szervezet titkárát. A tanári szobában fiatal, csinos pedagógus, Papp Anna intett türelemre: öt percet várjak még, akkor lesz vége az órának, s akit keresek, annak éppen lyukas órája lesz, nyugodtan beszélgethetek vele. Különben, - tájékoztat, jó maga is egyik vezetője a telepi KISZ-szervezetnek, a József Attila olvasómozgalom szervezője s még egy harmadik pedagógus, Nagy Franciska is együtt dolgozik velük a vezetőségben. Az említett jön is már, nevetve fog kezet velem:
-Maga az az újságíró, aki riportot készít rólunk? – kérdi nevetve -, na, csakhogy minket is észrevettek már.
Hát igaz is. Később, mikor a titkárral a közelben lévő KISZ-helyiségbe átsétáltunk, s szemügyre vettem mindazt, ami otthonossá, bájos-hangulatossá teszi e termet, meghallgattam történetüket, holnapi terveiket, akkor döbbentem rá, mennyiszer jártunk erre s nem vettük észre kívülről is integető mozgalmas életüket. A műútról látni pedig. A még töretlen vörös salakot a készülő kézilabda pályán, a mozgalmi helyiség környékének feltűnő rendezettségét, de főként a délutáni órákban odaáramló fiatal leányok, fiúk tömegét.
Úgy volt, hogy még két évvel ezelőtt inkább kártya-klub számba ment ez a hely. Alkalmi tanyája volt az unatkozó, idejükkel kezdeni mit sem tudó telepi fiataloknak. az ifjúsági szervezet akkor inkább cégérül szolgált duhaj és nyerészkedő hajlamú fiatalok számára. Egyik titkár a másikat váltotta, de a rengeteg energiát, elfojtott jószándékú igyekezetett nem sikerül hasznosítaniok. Pedig akkor is többen voltak, akik helyes irányba törekedtek.
Aztán Fekete István vette kezébe az irányítást. Komoly, megfontolt fiatalember, a bányánál dolgozik. A hetvenkedőknek sarkára lépett, a bátortalanokat munkával bízta meg. Akkor nagyobbították meg egy fal áttörésével kétszeresére a helyiséget is. Egyre többet jártak a helybeli termelőszövetkezetbe segíteni a kezdeti nehézségekkel küszködő tagságnak. Megszervezték a KISZ politikai oktatást, amelynek vezetője Czene Gyula lett. A viták, mindennapi életük kisebb és nagyobb problémáinak nyílt, őszinte megtárgyalása mind több fiatalt vonzott a politikai körbe. a végén úgy határoztak – s ezzel az üzemben jobban elfoglalt Fekete István is egyetértett -, hogy legyen ez a lelkes, fáradhatatlan fiatal tanár a KISZ-szervezet titkára. Egy éve sincs ennek.
Most megnézheti bárki , mit tettek pár hónap alatt, milyen példás szervezeti életet élnek a Kisterenye bányatelepi fiatalok. Negyvenketten kapták meg az Ifjúság a szocializmusért első évfolyamának próbajelvényét. E mögött az itteni KISZ-tagok csaknem ezer társadalmi munkában végzett órája van, amit a kisterenyei és környéki tsz-ekben teljesítettek. Meg az, hogy novemberben egy teljes hónapon át naponta 15-20 fiatal dolgozott e mostani gyönyörű KISZ-helyiség megteremtésén. Mert az elhanyagolt, gondozatlan, berendezés nélküli helyiség már nem elégítette ki igényeiket. Dobrocsi Istvánné, a kultúrigazgató is azt mondotta:
-Csak a fiatalokra támaszkodhatunk, ezért segíteni kell őket, hiszen meg is érdemlik.
Pénzt adtak a fiatalok pedig serényen dolgoztak. Újra vakolták a falakat, lemeszelték, kifestették. A kopott ablakok, ajtók ma ragyogó fehérek, a teremben színes falilámpák árasztják a hangulatot. Négyszemélyes, színes abroszokkal terített asztalok, rajtuk vázában virágok, az ablakokban dús levelű muskátlik, képek a falon: fiatal hősök, illegális ifjú kommunisták arcképei.
-A kályhánk lenne jobb, ez a mostani kicsi a nagytermünk befűtéséhez. A bányai üzemi konyha raktárában van egy évek óta használaton kívüli cserépkályha, amit kértünk, de a tröszt nem adta. Pedig nekünk nagyon kellene, jelenlegi állapotában pedig csak tönkremegy – mondja a KISZ-titkár.
Házirendjük van. Kifüggesztve lóg a falon. Hétfőn politikai foglalkozás, szerdán sakk- és asztalitenisz-verseny, pénteken értekezletek, taggyűlés szerepel a programon. A hét többi napján is nyitva a KISZ-terem. Ilyenkor szabadfoglalkozás van: hanglemezjátszó, rádió, römi, sakk, asztali futball, különböző társasjátékok. De minden este zsúfolt a helyiség. Hetenként két KISZ-tag ügyeletes szolgálatot lát el: takarítanak, fűtenek, rendet tartanak. A faliújság cikkei alig párnaposak. A különböző versenyek legfrissebb eredményei, hirdetések, a fegyelmezetlenkedők megrovása.
Itt tanulják a mozgalmi dalokat, az egyfelvonásos színdarabokat, itt gyakorol a női és férfi tánccsoport, s itt készítik a vasárnapra tervezett álarcosbál jelmezeit.
Decemberben a másik bányatelep, Mizserfa fiataljai hívták meg a terenyeieket szellemi vetélkedésre. A versenyt megnyerték. Egy héttel ezelőtt itt látták vendégül a mizserfaiakat és a Kisterenye falusi fiatalokat: hát tehetnek róla, hogy megint ők lettek az elsők e hármas viadalban?
Terveik lelkesítők. Komolyak. Példamutatóak. Négyszáz óra a tsz-ben, a mozgalmi helyiség környékének parkosítása, az úttörők kézilabda pályájának megépítése, úttörőpark létesítése, MÁV vasúti megállónál váróterem építéséhez segítség, szabadtéri táncdélutánok szervezése, túra Salgóra, Ágasvárra, röplabda, kézilabda csapat alakítása. Színházlátogatás a fővárosban, további találkozók a környékbeli ifjúsági szervezetetekkel. S még egy nagyon fontos dolog: a már fél éve működő KISZ tánczenekar tagjai hamarosan vizsgát akarnak tenni, hogy engedélyt kapjanak.
Miért sikerült ennyi minden a Kisterenye bányatelepi fiataloknak? Mert üzemi dolgozók, középiskolások, bányászok, pedagógusok, ipari tanulók, háztartásbeli leányok és fiatalasszonyok, kereskedelmi alkalmazottak, különbség nélkül együtt dolgoznak, itt mind egyformák. Orosz András, a párttitkár minden gondjuk-bajuk legfőbb oldozgatója, a fiatalok tapasztalt, nagyszívű segítője. S mert e kellemes otthonban szeszmentes környezetben, szórakozva tanulnak művelődnek valamennyien.”

6.p.”Nőbizottság alakult a Kisterenyei Állami Gazdaságban”

„Néhány nappal ezelőtt megalakult a Kisterenyei Állami Gazdaságban a szakszervezet mellett működő nőbizottság. Az alakuló ülésen az állami gazdaság igazgatója, párttitkára és szakszervezeti vezetősége örömmel üdvözölte a dolgozó nők kezdeményezését és biztosították a megválasztott nőbizottságot, segítik munkájukat, hogy sikeresen teljesíthessék célkiűzéseiket.

Az állami gazdaság nőbizottságának vezetője Nyíri Béláné ismertetőjében elmondta, hogy legfontosabb feladatunknak tartják a dolgozó nők munkásfeleségek kollektív tanulásának, szórakozásának megszervezését, problémáik megoldásának elősegítését.

A nőbizottság szeretne majd segítséget nyújtani az időszakos kampánymunkák sikeres megoldásában is. Nevelési tanácsadót szerveznek, tisztasági mozgalmat indítanak és részt kérnek az egymástól távol eső tanyákon lakók lakásproblémáinak, kulturális életének megoldásában.

Ellenőrizni fogják a munkásszállók rendjét, és tisztaságát. Tervükben szerepel, hogy családlátogatásokon keresztül is elmélyítik a kapcsolatokat egymással. Részt vállalnak az alkoholellenes küzdelemből is.

A nőbizottság rövidesen megindítja a kézimunka és varrótanfolyamot. Kidolgozzák féléves munkatervüket, amiben a politikai és az általános műveltséget gyarapító tanfolyamot beindítása is szerepel. Tervezik, hogy időszakonként teadélutánokat, a nyár folyamán pedig kirándulásokat szerveznek a lányok és asszonyok részére.

A nőbizottságban a gazdaság mint a három üzemegységből megválasztották a lányok és asszonyok képviselőjét, akik majd az üzemegységekben szervezik a központ által irányított munkát.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése