2013. július 18.

Nógrádi Népújság XVII. évf. 19. szám 1961. március 8.



6.p.”Az álmok ma már valóra vállnak”   -  Fenyvesi József Kisterenye -

„Lebbentsük fel újra és újra a lassan homályba vesző múlt, hogy ne feledjük és még jobban meg tudjuk becsülni a jelent.

Előttem vannak a régi fizetési napok az elsejék, a tizenötödikénk: milyen rettenetes napok voltak ezek! Hozta haza apám a sovány fizetést a bányától, és mindig kiderült, hogy az már utolsó fillérig a másé.

Csak az adósságok némi törlesztésére elég, hogy újra hitelezhessünk a legszükségesebb élelmet a ’magazinból’. Voltak akkor is álmok: tápláló, meleg étel, jó cipő, ruha, legalább karácsonykor valami kevés ajándék a gyerekeknek – de legtöbbször ezek nem valósultak meg.

Ma az álmok más irányúak a gyerekeknél és felnőtteknél is - Jambrich Pista, Kisterenye-Bányatelepen szeretne teljes labdarúgó felszerelés tulajdonosa lenni. Iskolánknál Bódi Pista, Baranyi Zoli, Kaszás Laci, Szomora Aladár, s még sokan mások szeretnék kibővíteni a galambtenyészetüket, hogy a biológiai kísérleteket még magasabb szinten folytathassák. – Sokan szeretnék a nyarat a Balaton partján tölteni. S az álmok megvalósulása érdekében megvívott munka, a takarékosság, mert manapság van miből takarékoskodni.

A fizetési napok után mindig több és több takarékbélyeg kerül a tanuló gyűjtőjébe. Fellendül a takarékbélyeg vásárlás, nagyon, egy-egy hulladékgyűjtési nap után is. Több ezer forintot gyűjtöttek össze a kisterenyei, Mátranovák bányatelepi, pásztói, salgótarjáni és más iskolák úttörői. Kisterenyén csak takarékbélyegben eddig közel 17 ezer forintot gyűjtöttek össze a tanulók, de vannak másutt még nagyobb eredmények is.

S jut a megtakarított pénzből táborozásra, kerékpárra, ajándékra a forrón szeretett édesanyáknak nőnapi meglepetésként.

Egyre kevesebb az olyan családok szám, ahol nincs takarékbetét. Mutatja ez a jövőbe vetett biztos hitét népünknek, de azt is, hogy a mindennapi szükségletek biztosítása mellet jut a fizetésből a takarékba is. S egyre több új házon feszül a televízió antennája, egyre több magánjármű fut az utakon, egyre jobban növekszik a családok leltára újabb és újabb dolgokkal.

Növekvő jólétünk egyik további fokozója a takarékosság. Miénk a föld, a gyár, takarékoskodnunk kell tehát anyaggal, pénzzel, idővel. Magunk látjuk hasznát. Gyermekeinket is ebben a szellemben neveljük. Ne herdáljuk el munkánk eredményeit.

Így válnak ma valóra a családok és népünk legmerészebb álmai is.”


8.p.”Sport”

„St. Tűzhelygyár – Kisterenyei Bányász 2:1

Salgótarjánban igen kemény küzdelemben sikerült a Tűzhelygyár labdarúgóinak megszerezni a győzelmet…



Kisterenyei MÁV – Karancsalja 4:2

Kisterenyén a hazaiak igen jól játszottak s biztosan szerezték meg a győzelmet a karancsaljai együttes ellen, mely nem érte el az őszi jó formáját.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése