2013. július 21.

Nógrádi Népújság XVII. évf. 45. szám 1961. június 7.



1.p.”Rendezik, szépítik a Kisterenyei Gépállomás portáját. Az épületek, gépszínek javításával egy időben a régi, omladozó kőkerítés helyébe is újat raknak a gépállomás dolgozói.”


1.p.”Megkezdődtek az aratási előkészületek a Kisterenyei Állami Gazdaságban”

„A Kisterenyei Állami Gazdaság üzemegységeiben megkezdődött a juhok nyírása s a terenyei üzemegységében, ahol a kömlői női brigád az elmúlt héten már be is fejezte a munkát, igen szép eredményeket sikerült elérni ebben az esztendőben.

A tervezett 135 mázsa helyett 146 mázsa gyapjú került le az állatokról, a minőség is jobb a vártnál, így a kilónkénti ár 73 forint helyett 84 forint lett.

Ez azt jelenti, hogy a kisterenyei üzemegységnek mintegy 140 ezer forint többlethasznot hozott a nyírás.

A gazdaság három üzemegységében az idén 10 ezer 200 birkát nyírnak az asszonyok s a kilátások azt ígérik, hogy a zabari és karancskeszi üzemegység is eléri a tervezett mennyiséget és minőséget. …

…Az állami gazdaságban a tavaszi munkálatokkal párhuzamosan megkezdődött az aratás, cséplés előkészületei is, mert a számítások szerint a kalászosok betakarítása már július első felében, az előző évinél korábban megindulhat. Igen szépen fejlődik a szovjet búza, vetésterületén nagy termeléshozamra lehet számítani, de az egész kalászos terület biztató. A gépek gondosan megjavítva készek a feladatra s ebben az esztendőben a gazdaság földjein három szovjet egy magyar kombájn, hat aratógép és egy szovjet ZS B típusú, hegyes, dombos terepen is napi 25-30 holdon végző rendrearató áll majd rendelkezésre, amely után szovjet kombájn szedi és csépeli a rendet.

A kombájnszérűn ebben az esztendőben teljes egészében gépesített munkafolyamat lesz a Kisterenyei Állami Gazdaságban s az elcsépelt gabona fúvóaknán, tisztítón keresztül transzportőr segítségével egyenesen a magtárba kerül.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése