2013. július 29.

Nógrádi Népújság XVIII. évf. 31. szám 1962. április 18.

4.p.”Új iskola”  - Fenyvesi József  -

„Kisterenyén új iskola épül…Modern, emeletes épület. Ablakai vidáman csillognak a tavaszi napsütésben. Tetőzete is kész már, s most éppen falait vakolják ügyes kezű munkások. szinte látni rajtuk, hogy mennyi szeretettel, odaadással dolgoznak. Sietnek is, hogy szeptemberre – amikor elvonulnak a vándormadarak – az új otthonba beköltözhessen a vidám gyermeksereg.Szorgalmasan dolgoznak, mert nem akármilyen épületet készítenek: iskolát, egy újabb fellegvárát a tudománynak, s szépnek és igaznak.Az épület napról-napra alakul, s a falu lakói, vezetői és a pedagógusok tervezgetnek.
Mit jelent az új iskola? Mik a feladatok?Négy pedagógussal járom az új épület malterszagú tantermeit. Szép, világos tantermek. Nagyszerű műhely, orvosi rendelő, előadótermek. tornaterem, mosdók fogadják a kényelmes, szép második otthont biztosítani a tanulóinknak.Felmegyünk az épület lapos tetejére. 
Csodálatos a kilátás. Délről a Mátra kékje, északról a Karancs és a Somlyó látszik. És a festőművész rajztanár fantáziája már működik is: milyen nagyszerű lehetőség ez a rajzórákhoz. A földrajztanár már látja is képzeletében a nagy kémény tövében a tetőre épített kis megfigyelő állomást, hol a csillagos ég titkaival ismerkedhetnek majd tanulóink. A biológiai tanár már szinte látja az udvar végében a bekerített kisállattenyésztő telepet, a baromfiakkal, nyulakkal.
Látja az épület előtt elterülő gyönyörű parkot, tele díszcserjékkel, virágokkal és szorgalmasan dolgozó vidám diákokkal.
Látja a gyakorlati oktatást vezető tanár a munkapad fölé hajló csillogó szemű tanulókat.  – Otthont kap a mezőgazdasági technikum kihelyezett osztálya is. Esténként már nyolc tanteremmel és előadótermekkel több helyiség szolgálja Kisterenyén szeptembertől a kultúrforradalmat. Szaporodnak a lámpások is, a nevelők, kik több fényt visznek a községbe.Új iskola Kisterenyén. Új ablak, ragyogó, tiszta, napfényes, melyen keresztül messzebbre láthatunk. Új iskola, új ablak, mely segít majd végleg száműzni az árnyakat, a babonákat. Új iskola, melynek kitárt kapuin vidám, kacagó ifjúsereg özönlik majd évente az emberiség legszebb, legjobb otthonának, a szocializmusnak építésére.”




8.p.”Sport”

„Kisterenyei Bányász – Petőfibánya 0:0
Kisterenyén igen jól játszott mindkét együttes, de a csatáraiknak nem ment a góllövés. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése