2013. július 2.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 55. szám 1960. július 9.



3.p.”A féléves terv sikeres teljesítése után – a bányásznap előtt”

„Kétségtelen tény, hogy az első félévi eredményeik alapján a Kisterenyei Bányaüzem dolgozói várományosai a büszke élüzem címnek. Az is igaz, hogy erre pályáznak a ménkesiek, s nem utolsó sorban – immár tizedszer a szorospataki bányászok is.

Ez azonban semmit sem ront a kisterenyeiek eredményeiből, akik a bányásznapot is méltóan kívánják megünnepelni.

Ezért azt ígérik, hogy a III. negyedévben 761 tonna szenet termelnek terven felül. Javítják a termelékenységet, csökkentik az önköltséget, s terven felül 30 folyóméter korszerű vágatot készítenek el. …”


4.p.”A fiatalok barátja…”   - SO  -

„Ki hinné egy 65 éves nyugdíjas emberrel, hogy még ma is a legtöbbet az ifjúság érdekében tevékenykedik. Korát meghazudtolva, fiatalos hévvel, fiatalos lendülettel végzi a reá bízott feladatot, s ha öreg lába nehezen is viszi gyűlésről-gyűlésre, de ott van mindenütt. Érvel, agitál, magyaráz a fiataloknak. Legtöbbször saját fiatal éveit hozza fel. Arról beszél, hogyan éltek ők, mennyit harcoltak, mennyit nélkülöztek a Horthy-időszak sötét korszakában.

Most Lengyel (Tusi) István elvtársnak van is mit elmondani a fiatalok számára. 1929-től pártmunkás, s amíg eljutott idáig, hosszú és göröngyös volt az út, sok keserűség és nélkülözés tette még nehezebbé az amúgyis terhes életet.

-Örömmel végeztem azt a munkát, amit a párt, mint nyugdíjas emberre rám bízott. A pártszervezetben ifjúsági felelős vagyok, s nagyon jól érzem magam a kisterenyei fiatalok között – mondja a sok nélkülözést megért idős ember.

S mit mond a fiataloknak? Hogyan agitál, hogyan érvel saját sorsán keresztül? Beszéljen erről a legilletékesebb, maga Lengyel elvtárs.

-Először is a fiatalok mai életét hozom fel példának. Arról nem is kell sokat beszélni nekik, hisz maguk is benne élnek, maguk érzik legjobban a jólétet. Ruhája mindegyiknek annyi van, hogy se szerit, se számát nem tudják. Motorkerékpárja már a legtöbbnek van. Nem ismerik a nélkülözést, nem ismerik azt a szót, hogy nincs. Inkább beszélek én a mi fiatal éveinkről, az volt ám a keserves élet – megtörli homlokát, mert az emlékezés most is gondterhelt csíkot húz arcára.

Sokat elmondtam, de most is elmondom.

Talán már unalmas is a mai fiataljainknak, amikor azt mondom, hogy egy öltöny ruhám és egy pár bakancsom volt – több semmi. Ha szót emeltünk azért, hogy többet adjanak, kirúgtak bennünket a bányából. Így váltam én is munkanélkülivé, így kerültem feketelistára, s a jogot, amikor követeltük, én is börtönbe kerültem. Nem tudtuk, hogy mi a szórakozás. Jártam a haldákat, ott gyűjtöttük a téli tüzelőszükségletet, meg házaltunk munka után. …

Szóval ezeket mondom én el a fiataloknak, nemcsak KISZ vezetőségi gyűlésen, hanem még az iskolások búcsúztatásán is, mert azon is részt veszek, mint minden ifjúsági megmozduláson.

Lengyel elvtárs bizony nagyon jó barátja a kisterenyei fiataloknak. De ők is szeretik idős barátjukat. Kikérik tanácsát, ő szívesen válaszok. Sokszor kérik arra is, emlékeztesse a ma fiataljait gondterhelt életéről. S hányszor kapott már vastapsot jó tanácsáért, javaslatáért.

Igen, ő a fiatalok örök barátja marad, ő Lengyel elvtárs, akit most is a fiatalok szerető féltése kísér, most amikor élete legnagyobb vágya teljesült: pénteken elutazott Moszkvába, hogy lássa a szovjet fiatalok életét, hogy találkozhasson azokkal a veterán szovjet barátaival is, akik hasonlóan sokat tesznek a ma fiataljai nevelésének érdekében.

És ha Lengyel elvtárs visszajön a kisterenyei fiatalok közé, akkor még több mondanivalója lesz, még többet tud majd adni és mondani azoknak a fiataloknak, akik nagyon szeretik. Öreg, de szívében mindig fiatal veterán barátjukat. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése