2013. július 1.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 54. szám 1960. július 6.



4.p.”Fél évezred után…"  - (b.t.)  -

„Mátraszele zagyvamenti magyar kisközség. Házainak szám 161. Lakosa 1 367. Postája Homokterenye, távírója és vasúti állomása Kisterenye…”


5.p.”A kisterenyei Vörös Október Termelőszövetkezet kertészete jelentősen segítette az elmúlt évben is a bányavidék zöldségellátását, az idén tovább növelték kertészetük területét, s emellett növelték a primőr áruk mennyiségét is. Valkai István kertész mutatja a holland ágyban termelt paprikát, amelynek darabjáért 1,50 forintot kap a tsz.”




7.p.”Biztató a fejlődés a Kisterenyei Állami Gazdaságban”

„A Kisterenyei Állami Gazdaság bizony nem minden esztendőben dicsekedhetett jó évvel az eredmények terén, sőt úgy is mondhatnánk, hogy a leggyengébbek között kellett emlegetni a megyében.

Annál örvendetesebb volt, mikor néhány hete, a állami gazdaságok megyei értekezletén Pásztón az országos igazgatóság részről sok jó szót lehetett hallani végre erről a gazdaságról is. A központi főagronómus különösen a gazdasági agronómus nevét emlegette, annak füle pirosodott a sűrű dicsérettől, agrotechnikai módszereiket helyeslése nyomán. Látogatást kellett hát tenni itt – mennyiben változott a helyzet a gazdaságban, méltó-e a Kisterenyei Állami Gazdaság az elismerésre?

Keressük talán elsőként a számbeli adatokat.

Franczia József elvtárs, az állami gazdaság igazgatója azt mondja:

-Az őszi árpa aratását már 29-én, szerdán vagy csütörtökön meg akartuk kezdeni, s nem rajtunk múlott, hogy az elmúlt héten ehhez a munkához nem tudtunk hozzálátni. Az viszont bizonyos, hogy a növényápolási és takarmány – begyűjtési munkát aratás előtt elvégezzük. A szálas és pillangós növények kazlakban vannak, mindössze a pillangósok 8 százaléka van petrencénben. …

…A rétkaszálással – ahogy a beismerés hangzik -, kicsit megkésett a gazdaság, de az a terv, hogy gabonaaratásig ezzel a feladattal is végez.

Ebben az esztendőben a Kisterenyei Állami Gazdaság az elmúlt esztendőkhöz viszonyítva jelentős lépést tett előre. …

…Ha az időjárás kedvező lesz, s a gabonák nem dőlnek meg, 70-75 százalékban lehet a gépek segítségére számítani. Őszi búzából 886, őszi árpából 60, tavaszi árpából 452, zabból 137 holdat kell vágni. Súlyos fagykár a 300 holdas őszi vetésben volt, a többi vetés kisebb-nagyobb veszteséggel kiheverte a viszontagságot, s az élő, valamint a ’holt’ azaz gépi erő figyelembevételével a gazdaságnak 15 munkanapra lesz szükség az aratásra.

Úgy tervezi a gazdaság, hogy 6 lánctalpas és 6 körmös gépe aratás után azonnal hozzálát a föld műveléséhez, a tarlóhántáshoz, és a nyári mélyszántás elvégzéséhez, s ha az aratással, betakarítással végzett, tőle telhető erővel segítséget nyújt a patronált termelőszövetkezeteknek is. …

…A Kisterenyei Állami Gazdaság ma már a biztató erősödés jeleit mutatja munkájával. Az a 470 dolgozó, aki a gazdaság falai között él, egyre szebben növekedő eredményekre képes.

A gazdaság vezetői úgy bizakodnak, hogy ebben az esztendőben búzaátlaguk 150 kiló lesz, amivel maguk mögött tudhatják a termelőszövetkezeteket.

Kukoricából 3-4 mázsával számítanak többre a tsz-eknél, tejtermelésben pedig a termelőszövetkezetek 2 600 literjét mérve az Állami Gazdaság 3 ezer liter tervezetén túllépve 3 ezer 300 litert várnak.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése