2014. február 2.

Nógrád XXVI. évf. 229. szám 1970. szeptember 30.

5.p.”A kirándulás elmaradt”
„Világoskék, rácsos ablakával mesebeli mézeskalácsházra emlékeztet az épület. Talán azért, mert már a kapunál finom illatok árulkodnak az itt folyó munkáról.
A Nógrád megyei Vendéglátóipari Vállalat 75. számú cukrászüzeme ez, Kisterenye – bányatelepen. Dolgozóit a legnagyobb munka közben találom.
-Ebben az évszakban van a legtöbb lakodalom – mondja Rusz József üzemvezető – szinte éjjel-nappal dolgozunk, hogy ki tudjuk elégíteni a megrendelők igényeit.
Valóban, mint a vendégeket váró háziasszony, olyan lázas igyekezettel sürög-forog itt a sok fehér köpenyes nő. Tálakkal, tepsikkel megrakott tálcákkal futkosnak, nem kell nekik utasítás: mint egy jól működő gépezet, olyan az egész üzem.
Az már szinte természetes, hogy a dolgozók nagy többsége nő, hiszen ha valami, ez igazán női munka. Meglátszik rajtuk az is, hogy valóban kedvvel és rátermettséggel végzik. Egy külön helyiség a tojástörő. Százszámra törik itt fel a tojásokat. A sütőknél állandóan résen kell lenni, meg ne égjen a tészta. Egy-egy csoport bevonja, díszíti a süteményeket, mások a tortákat készítik. Azután viszik a hűtőbe: ideiglenesen itt tárolják. Nem sokáig, mert frissen kell elszállítani. A szállításra van a legtöbb panasz; s ez sokszor hátráltatja munkájukat, és az is, hogy a megrendelések későn érkeznek. S még egy panasz; az üzem állandóan szakmunkáshiánnyal küzd. Negyvenhárom dolgozója közül csupán nyolc  a szakmunkás. Az üzemvezető három kislányt mutat, akik elmélyülten, s látható szakértelemmel díszítik a tortákat:
-Harmadéves ipari tanulók – mondja s egy kis büszkeség csendül ki a hangjából. – Ez évtől már tíz tanulónk van.
Lesz tehát szakmunkás. Azonban ehhez a nagyon nőisnek látszó munkához férfiszakember is kell; a száz-százhúsz kilós vajas tészta meggyúrása férfierőt kíván.
A kereset felől érdeklődöm, nem az okozza-e a szakmunkáshiányt?
-Szakmunkások fő szezonban 2000-2300-ig tudnak keresni, segédmunkások 1300-1500-ig. Csökkenti a kereseti lehetőséget, hogy a megrendelők főleg olcsó süteményeket kérnek és azok is munkaigényesek. Keresni a drágább tésztákkal lehetne, de hát a megrendelők igénye szerint kell dolgozni.
-Kik a megrendelőik?
-Az egész járás vendéglátóipari egységeit mi látjuk el süteménnyel, tortával, dobozos teasüteménnyel pedig a Pest-Komárom-Nógrád megyei FÜSZÉRT Vállalatoknak szállítunk
A dolgozók valamennyien részt vesznek a szocialista-brigádmozgalomban és szép eredményéket érnek el. Eddig már huszonöt újdonságot (új fajta süteményt) készítettek, vállalták a tizenkét árubemutató megrendezését, s a dupláját teljesítették. Kétezer forint célprémiumot kaptak.
Tervbe vettek egy mátrai kirándulást, arra gyűjtötték a pénzt. Mikor azonban az ország figyelme az árvíz sújtotta vidékekre irányult ők is szép példáját adták a segítőkészségnek: lemondtak a kirándulásról, és az összegyűjtött pénzt odaadták az árvízkárosultaknak. Felajánlották egy-egy napi keresetüket is, de négy nap lett belőle. …
Brigádnaplójukban a központi küldött bejegyzésből olvasható:
…’Az üzemben élénk brigádélet folyik, a technológiai folyamatok szervezettek, a tisztaság kifogástalan’
Bár minden vendéglátóipari üzemről ezt lehetne leírni!
Kép és szöveg: Céhmester Erzsébet
Bakos Anna harmadéves ipari tanuló tortát díszít



A dobostorta készítése szaktudást kíván, és ügyes kezeket
László Mária harmadéves ipari tanuló már kiválóan műveli ezt a ’finom’ mesterséget





Kaszás Istvánné üzemvezető-helyettes hűtőbe rakja a tortákat.”


7.p.”Serdülők bajnoksága”
„…Eredmények
Kisterenyei Bányász – Sportiskola C. 9:0
…Sportszerű mérkőzésen az erősebb Kisterenye ilyen arányban is megérdemelten győzött.
…A bajnokság állása
3. Kisterenye 2 1 – 1 12:4 2”

8.p.”Kisterenyei kaleidoszkóp”
„Végletek csapata a Kisterenyei B. ’NB I. B-s védelmük és járási csatársoruk van’ – vélekednek a csapat vezetői. Ha ez túlzás is, sok igazság van benne. Hét forduló után az együttes gólaránya 4:4. Ennél kevesebb gólt az NB II. északi csoportjában csupán a Nyíregyházi Spartacus rúgott. A védelmet dicséri viszont, hogy csupán két csapat kapott kevesebb gólt, mint a Kisterenye. A szakvezetés elsőrendű feladata, hogy gólerőssé tegye a csatársor játékát.

Létrai Dezső a csapat 23 éves játékosa az elmúlt héten munka közben súlyos, életveszélyes balesetet szenvedett, öt töréssel szállították kórházba. A csapat nem feledkezik meg a bajba jutott társáról. Forgách Simon Sportköri elnök és Vanya János már meglátogatta betegágyánál. Ma az egész csapat Salgótarjánba utazik meglátogatni Létrai Dezsőt. A közmondás is azt tartja: bajban ismerni meg a barátot.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése