2014. február 2.

Nógrád XXVI. évf. 278. szám 1970. november 27.

5.p.”Kisterenye a jövőbe tekint”  -  Szendi Mária  -
„Gőzölgő leves fölé hajolnak a bisztróban, a függöny túlsó oldalán néhányan poharazgatnak. A sarki élelmiszerüzletben alig néhányan állnak a pénztárgép előtt. Dél van Kisterenyén.
Somogyi Lászlóval, a községi tanács igazgatási főelőadójával Kisterenye jelenéről, terveiről, örömeiről, gondjairól beszélgetünk.
-Nálunk az álmok netovábbja a jó ivóvíz. Most már ott tartunk, hogy csak részben álom. Megalakult az ivóvíztársulat, 2-3 esztendőn belül az egész község jó ivóvíz ellátását megoldjuk. Több utcában máris folyik a víz.
Gyógyvíz és egyebek
Hamarosan készen lesz a vasúti átjáró korszerűsített hidja, a felújított, kiszélesített gyalogjárda. Különösen a szülők megnyugtatására szolgál a hír, hiszen ezzel remélhetőleg egyszer s mindenkorra megszűnik a vasúti átjárónál a balesetveszély.
-Vettünk az idén egy új pedagóguslakást, ötöt pedig felújítottunk – folytatja a sort Somogyi László – Belvízrendezésre 60000 forintot fordítottunk, az iskolában a radiátorcsere pedig ennek éppen a tízszeresébe került. Nagy változást hozott a piactér áthelyezése. Nemcsak azért, mert most már másütt van, hiszen ez egymagában még nem minden. De az új piacon több tsz-lerakat létesült, változatosabb, választékosabb az áruellátás. Elkészült a kisterenyei fmsz új pavilonja is, vegyeskereskedéssel, és az oly népszerű pecsenye- és lángossütővel. Örülnek neki a kisterenyeiek,  s nem jár majd rosszul az fmsz sem, hiszen a csaknem ezer diák bizonyára sok lángost és sültet fogyaszt majd.
Örömet hozott a községnek a Gyula-aknai Centrolit is. A helyi gazdasági élet fellendülését várják tőle; várják az üzlethálózat bővülését, a helyi autóbuszjáratot, hiszen megnyúlt és amellett széttagolt is a község. Akik Kisterenye-bányatelepen vagy környékén járnak, azok általában üvegeket, demizsont visznek magukkal. Nem jóféle bor, nem is pálinka kerül az üvegekbe, hanem gyógyhatású, jódos víz. Nagy részét most még a föld issza be, de a tervek szerint két éven belül palackozzák, hasznosítják majd az értékes vizet.
Kultúrház és óvoda
S a Népkert, Kisterenye kedvelt szigete?
A népkerti tervek megvalósulásának nyitja meg az utat az új kultúrház építésében, s az új óvoda létrehozása előtt.
A mostani kultúrház ugyanis egy átalakított, volt istálló épületben működik. Az óvodai hely szűkösségére pedig jellemző, hogy az idén is harminc jogos kérelmet kellett helyhiány miatt elutasítani. Király Andrással, a községi tanács elnökével már a Salgótarján felé tartó személyvonaton találkoztam.
-Kisterenyének még tíz évre, azaz két ötéves tervre van szüksége ahhoz, hogy közelebb kerüljön a városi fejlettséghez. Tíz esztendőre és 60-70 millió forintra!
Fürdőszobás lakások
Először is: a mostani ivóvíztársulás a következő kélt év során szennyvíztársulássá alakul át, hogy a csatornázással lehetővé váljon fürdőszobás lakások építése is. Nélkülözhetetlen a gáz bevezetése is, mert a negyedik ötéves terv idején ehhez is hozzá szeretne kezdeni a község. Először a közintézményeket, aztán a lakásokat látnák el gázzal. Fontos, hogy a gerincvezeték elkészüljön, a többi már könnyebben megy. Mindez persze olyan sokban kerül, hogy csak hitellel és vállalati támogatással lehet megoldani. Van már példa…
Aztán az sem filléres gond, hogy 500 lakásra van szüksége a községnek. Ha csak 200-250 ezer forintjával számoljuk is. … KISZ- és egyéb társasház építési akciókat kellene szervezni. Az OTP-vel már tárgyaltak, de a lakásépítési akciókból is részt kell vállalniuk az üzemeknek, vállalatoknak is.
-Még ma is húsz kilométer kiépítetlen, magyarán: földút van a községben és tudvalévő, hogy az útépítés sem tartozik az olcsó mulatságok közé. Aztán új tanácsháza, s egy nyolctantermes, szakmát adó iskola is kellene.
Az elkövetkezendő évtizedre sokat vállal Kisterenye. Terveik, céljaik nagyszabásúak, de hisz’ az akaratot sem mérték hozzá szűkmarkúan. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése