2014. február 18.

Nógrád XXVI. évf. 295. szám 1970. december 17.

5.p.”Kisterenyei élményeim”  - Murányi Tibor – tanácstag és levelező, Bánréve  -
„A közelmúltban rokoni látogatáson voltam Nagybátonyban. Visszautazásomkor a vonat csatlakozásáig néhány órát Kisterenye községben töltöttem el. Megtekintettem a ’Solymosi’ kastélyt és parkját, amely 1945 óta állami tulajdonban van. A nagy kiterjedésű park, ahol nyáron üdülnek  és szórakoznak a község lakói, szépsége, vadregényes hegy- és erdőrészlete  miatt is nagyobb gondozást érdemelne, hogy idegen községbeliek és külföldi turisták is szívesebben látogassák. A benne lakó 16 páva így is vonzerővel bír a tollazatuk, kecses járásuk; magam is hosszasan elnéztem.
A kastély 1700 körül épült, műemlék. Bár javították már, de újra kellene javítani, különösen néhány szobáját és a gót stílusú hagyma alakú két kupoláját, amelyről a cserepek, palák kezdenek lehullani. Nevezetessége még e községnek és kastélynak, hogy benne van elhelyezve a járási könyvtár, több teremben tízezernél jóval több könyvvel, és külön olvasótermekkel. A könyvtárban keménykötésű hatalmas albumok is vannak … A könyvtár vezetője Zachar László járási könyvtáros, aki nagy hozzáértéssel, szorgalommal fejleszti a könyvtár nívóját, és növeli olvasói táborát több beosztott könyvtárosával együtt. Emiatt is jó, és szükséges lenne pár százezer forint a felújításra.
A parkban óvoda is van minden elképzelhető hintajátékkal felszerelve, s egy valódi repülőgéptörzs is megtekinthető s a gyerekek rendelkezésére áll, szórakoztatásukra. A vezető óvónő leleményessége, igyekezete nem ismert határt. Itt van a nagyközség kultúrháza is, amit kizárólag társadalmi munkában építettek a lakosok. Szép példája követésre méltó.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése