2013. július 1.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 53. szám 1960. július 2.



7.p.”Garancialevél-Kisterenyéről”  -  (b.t.) –

„A fali táblázaton eredményeket számolgatunk. Neveket mormolunk és számokat. Kaszás Kele Józsefné állattenyésztő 220, Majoros János tehenész 400, Tóth József tehenész 400, Kaszás A. Lászlóné 85, Bazsó Erzsébet 80. És sorolhatnánk még neveket, de ez a néhány is mércét jelent, hogyan dolgoznak az itteniek. A számok munkaegységet jelentenek a Kisterenyei Vörös Október Termelőszövetkezet fali mutatóján, s a számokon túl azt, hogy az 1952-ben létrejött, s a múlt év őszéig 120 holdon, 35 gazdával munkálkodó termelőszövetkezet, - amely ma már 130 gazdát és 834 holdat tart számon, - nem ellensége saját boldogulásának.

A 834 holdból 108 holdat a kapásnövényeknek szán a szövetkezet, 10 holdon terem cukorrépa, 6 holdon mák, 67 holdon kukorica. Az aprómagvak sorában 20 hold vörösherét, 5 hold lucernát, 20 hold baltacint tart számon a tsz. Jó reményekkel teltek a szövetkezetiek. Ez főként a munkaszorgalmon mérhető.

-Az asszonyok nagy része – közli Kántor János elnök – igen szorgalmasan dolgozik, bár vannak néhányan, akik szeretik a hűvösebb helyet. A növényápolásból a Kossuth-telep nőtanácsa is kivette a részét. Így a 67 hold kukorica s a többi kapásnövény szép termést ígér. S hogy a kapások termelésében jó eredményeket érhetünk el, abban jelentős része van a községi nőtanács tagjainak, is, akik az idősebbek és betegek terhén igyekeznek enyhíteni.

a nyári aratási és betakarítási munkához a termelőszövetkezet már felmérte erejét. Minden gazda csatasorba áll, a vasutasok részéről 20 tagú brigád siet segítségünkre, s a gépállomás pedig aratógéppel igyekszik könnyíteni munkájukat.

A szövetkezet elnöke azt mondja: ha gabonadűlés nem lesz, a KISZ helyi szerve által is ajánlott segítséggel idejében sikerül végezni a nagy feladattal. Az őszi búzából a tervezett 9 mázsával szemben 10 mázsát vár a szövetkezet, az őszi árpánál is hasonló eredményre lehet számítani, a kukorica pedig 20 mázsát ígér. Az áruértékesítés biztosítsa érdekében 21 holdas burgonyaterületből 20 holdra kötött termelési szerződést a tsz. S itt 80 mázsa a termelési terv holdanként, úgy reméli a Kisterenyei Vörös Október Termelőszövetkezet, hogy a cukorrépaföld legalább 250 mázsával hálálja meg a munkát, - bár ezen a területen egy kisség késlekedek a gazdák a munkával. Jó ígéret mérhető a 4 holdas mákvetésben, a 15 holdas étkezési borsóban ugyancsak szépek a kilátások.

A termelőszövetkezet kertészeti emberei sem panaszkodhatnak. Vöröshagymát 1 holdon, paprikát 3, vegyes zöldséget 1, káposztát 2, karfiolt 1, uborkát 1, kelkáposztát pedig szintén 1 holdon termel a szövetkezet s ezeknek igen jelentős része szerződéses.

Az „öreg” szövetkezet már tisztában van azzal, miből lehet pénzt csinálni, s úgy intézi dolgát, hogy minél több jövedelemre tehessenek szert. Növeli állatállományát, szarvasmarhát, teheneket vásárol. A hízómarha mellett most köt szerződést tenyészüszőre és egyéb hízóra, a termelőszövetkezetnek 70 darab sertése van hízlalási szerződése, s ezeket év végéig át is adja az Állatforgalmi Vállalatnak, sőt év végéig több, mint kétszeres setéséért akar jövedelmet biztosítani.

Az állattenyésztés haszna jelentősen növeli a szövetkezet erejét. Ezt látva, a tsz az őszi hónapokban 165 juhot kíván vásárolni, a jelenlegei 190 törzsállományú baromfitelep létszámát most 600 előnevelt törzsszárnyassal gyarapítja és 800 árucsibe hoz jelentős pénzt a gazdáknak. Az igen hasznos szárnyas nevelés fejlesztését figyelembe véve a termelőszövetkezet most akarja betelepíteni a két 500 férőhelyes ólat s ezzel már az elkövetkezendő esztendőben hozzájárulhat a megye baromfival való ellátásához.

A sertéstenyésztés, hizlalás érdekében állami beruházással ebben az esztendőben 23 férőhelyes sertéshizlaló létesül a baromfiól mellett készen áll a 300 férőhelyes, szerfás építésű juhhodály. Hamarosan lakói lesznek a tsz legelőjén épített 100 férőhelyes szabadszállásos istállónak is, - ennél az építkezésnél már csak a tetőmunkálatok vannak hátra.

A kisterenyei Vörös Október gazdáinak nincs panaszuk .Szorgalmas munkájuk szép terméssel fizet, - legalább eddig hálásnak mutatkozik a föld.

Nem építettek fellegvárakat a kisterenyei emberek. Reálisan gondolkodtak, amikor 33 forintban határozták meg a munkaegység értékét.

Az emberi szorgoskodás azonban igen gyakran túllépi a terveket s most, a jó munka eredményeként többre számíthatnak a tsz gazdái.

A község emberei megtalálták a boldogulás útját, s azok, akik ezen az úton indultak, a biztonságos jövőbe érnek. Erre a termelőszövetkezet eddigi eredménye is garancia.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése