2013. július 5.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 71. szám 1960. szeptember 3.



5.p.”Egy életen át…”

„Az augusztusi napsugár bearanyozza a Csente oldalán meghúzódó takaros házikót. Gyönyörű kilátás nyílik innen Kisterenyére. Északon emelkednek a bányaüzem hatalmassá nőtt salakhegye, szemben az évezredek múltját őrző Aranyhegy, és délen a Mátra kéklő vonulata. Látni innen a szocialista község és üzemek életének lüktetését.

A ház lakója Tarnócz József nyugdíjas bányász.

Régi, kisterenyei családből származik. Apja is bányász volt. 1893-ban született, és 13 éves korában, 1906-ban már József-aknában dolgozik, mint ventillátor hajtó. Napi tizenkét órai munka, kezdetleges felszerelés és hogy ne legyen baj, ha elalszik, a ventilátor hajtókáját a lábához kötötte. Dolgozik Nagybátonyban és Somlyón, mint csillés, majd lóvezető. Korán megismerte az akkori élet minden nehézségét, és népének szenvedéseit. 1914-ben bevonul katonának Besztercebányára.

Októberben már Krakkónál volt. Gyürkőzni kellett a halálla.  a bányászfiúknak idegen érdekekért, az urak országáért. De nem úgy sikerült minden, ahogy a pénzemberek kigondolták. 1915. május 3-án Luzsnyánál fogságba esett. Eseményekben, tapasztalatokban gazdag öt esztendő következett, melyről regényt lehetne írni. Kiev, Taskent, Don-vidék majd a finn határ, fogságának állomásai.

Megismerkedik az orosz néppel, a munkásosztály harcaival. 1917 februárjában részt vesz a tüntetésben a papírgyári munkásokkal. A Nagy Októberi Szocialista forradalom Pev-ben éri, a Káma folyó partján. 1918. tavaszán Cseljabinszkben a Vörös Hadsereg tüzére lesz. Az intervenciós csehek fogságába került, kik a kozákoknak adják őket.

Vajon él-e még Maruszja, a hős leány, aki kiszabadította őt a fogságból?

Aztán hosszú utak következnek. Utóbb állomása újra Cseljabinszk, onnan jött haza 1920. május 27-én.

Ott kapta meg a Vörös Hadsereg által kiállított igazolást, amit mindvégig megőrzött.

 A harc nem szűnt meg idehaza sem. Különböző bányákban dolgozott és hirdette, hogy eljön a szabadság órája a magyar munkások számára is. 1932-ben elviszik őt Horthy csendőrei, de megtörni nem tudják. 1942-ben nyugdíjazzák, 1945-ben innen a dombról nézi végig 14 éves Pali fiával, hogyan szorítja ki a szovjet munkások vörös hadserege az utolsó nácikat szeretett szülőföldjéről. 1945-46-ban még visszamegy dolgozni a bányához, azután végleg nyugdíjba megy, de nem vonult vissza egy pillanatra sem a közélettől. Tanítása, példája termőtalajra talált.  Négy élő testvére, akik szintén bányászok, gyermekei, valamennyien hűséges tagjai a munkásosztálynak. Valamennyinek saját családi háza van. Boldogan élnek. Ezért is harcolt Tarnócz bácsi. Ha az úttörők között feltűnt, olyan szívesen hallgatják a régi harcokat. Igaz, haja már hófehér, de szeme még mindig fiatalosan csillog, és úgy odaillik az apró szőke és barna úttörő fejek mellé. Ő értük is harcolt, a jövő nemzedékéért.

Tarnócz József és sok más bányásztársa mindig a nép mellett, a népért harcolt egy életen át.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése