2013. július 5.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 70. szám 1960. augusztus 31.



1.p.”6 jelvényes 12 okleveles kiváló dolgozó, 8 kiváló bolt az Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalatnál”

„…A felszabadulási munkaverseny három első díját a Salgótarjáni Papír- Írószer, a Kisterenyei Ruházati és a Balassagyarmati Divatbolt nyerte el. …”


5.p.”Halló! …Rádió, Kisterenye…”

„…A Kisterenyei Állami Gazdaságban vagyunk, ahonnan a nagyterületű, szétszórt üzemegységeknek rádió továbbítja az utasításokat, ahová a rádió hangja hozza-viszi a legfrissebb híreket.

Franczia József, a gazdaság igazgatója vezérelgeti a látogatót a ’leadó’ szobába, amely egyben hivatali helyiség is.

-Reggel 8-tól 9-ig, 11-től 2-ig és 4-től 5-ig vannak adásaink – mondja. Ilyenkor jelentik a napi munkák teljesítését, az állatállomány szaporodását, a különféle problémákat, s itt kapják meg naponta az üzemegységek a szükséges utasításokat. …

…Vételre jelentkezik például a kisterenyei készülék. Az egyik dolgozó anyagi igényének rendezését kéri. …”


6.p.”Egy újabb remek alkotás – Elvitték a Kutatóintézetbe id. Szabó István ’Kőzetvizsgáló’-ját”

„Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész az elmúlt napokban befejezte a Bányászati Kutató Intézet megrendelése alapján a ’Kőzetvizsgáló’ című szobrát. A két méter 20 centiméter magas szobor igazi kifejezője a szénbányászatban folyó fizikai és tudományos kutatómunka szerves egységének.

A nagyszerű alkotás megtekintésére Ajtay Miklós kétszeres Kossuth-díjas tudós, a Bányászati Kutató Intézet igazgatója felkereste  id. Szabó Istvánt benczurfalvi műtermét és a művészi alkotásról a legnagyobb elismeréssel beszélt.

A ’Kőzetvizsgáló’-t amely a bányásznapra tervezett kutató intézeti avatására készült, tegnap, kedden vitték el Benczurfalváról Budapestre.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése