2013. december 29.

Nógrád XXV. évf. 161. szám 1969. július 15.

1.p.”Négy állomásfőnökségen – Ünnepi események a vasutasnapon”
„Megyeszerte bensőséges ünnepségekkel köszöntötték a Vasutasnapot az állomásfőnökség dolgozói…
…Kisterenyén délután négy órakor került sor az állomásfőnökség és a fűtőház közös programjára, amelynek keretében egy Érdemes vasutas, tizenkét Kiváló dolgozó jelvényt nyújtottak át a legkiválóbbaknak. Kilenc dolgozót előléptettek és huszonnyolcan kaptak pénzjutalmat. …
…Az ünnepi gyűléseket követően valamennyi állomásfőnökségen a késő esti órákig tartott a vasutasnap záróakkordja, a kitüntetettek, a jutalmazottak ünneplésével, szórakozással egybekötött közös program. Ezen a napon vasutasaink erőt gyűjtöttek a további munkához, felkészültek arra, hogy megbirkózzanak az elkövetkezendő időszak tennivalóival.”

1.p.”Megnyitották idős Szabó István kiállítását”   -  Baranyi László  -



Idős Szabó István kiállításának megnyitó beszédét Réti Zoltán festőművész tartotta.
Harminchárom szobor. Már a szám is a népmesék hangulatát idézi, a szobrok még inkább. Tiszta, egyszerű meséket, amelyekben megelevenednek a palóc nép munkája, művészetének minden szépsége.
Harminchárom szobor. Fából készült mind. Oldalakat lehetne írni a fáról, a faszobrok alkotásának módszereiről, s aki ezeket az oldalakat megírhatná, az itt van közöttünk. Idős Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész Benczurfalváról jött ide át, a balassagyarmati Horváth Endre Galériába, hogy részt vegyen kiállításának megnyitásán. A megnyitó beszédből, amelyet Réti Zoltán festőművész tart, az is kiderül, hogy a fáról, a szobrászatról szóló oldalak már meg is íródtak. Nemrég jelent meg a ’Fába faragott esztendők’ az idős művész önéletrajzi regénye.
De fölöslegesek a betűk, a szobrok is beszédesen vallanak. A népviseletet bemutató figurák az embercsoportot, s magát az egyént is megjelenítik, és ugyanúgy arra sincs szükség, hogy a munkafolyamatokat ábrázoló szobrokat magyarázza valaki.
És vannak itt szobrok, amelyek nem sorolhatók be sem a szorosan vett népviseletes, sem pedig a munkát végző figurák közé. Ilyen a Kenyérszelés – a kenyérszelés apotiózisa. Aztán a Táncospár, a Tehénfejés, a Favágó vagy az Építő segédmunkás szobra.
Van itt – többek között két portré, Marxé és Engelsé. A két arcképet nem kevesen mintázták már meg, mégis ilyen ihletettségű alkotásokkal ritkán találkozhatunk.
Harminchárom szobor. Ennyivel gazdagodott most a balassagyarmati Horváth Endre Galéria. Érdemes megnézni őket.”

3.p.”Termelőüzem Kisterenyén”
„A Nógrádi Szénbányák kisterenyei bányatelepén egymás után épülnek a különböző üzemcsarnokok. A szénbányászat leépítése folyamán új munkalehetőségeket keresnek a megye és a szénbányák vezetői. A napokban elkészült a revolvereszterga-üzem csarnoka, amely 70 méter hosszú és 12 méter széles. Tervezését a szénbányák tervezőcsoportja végezte. Az új üzem a Ganz Villamossági Művei részére készít különböző alkatrészeket, transzformátorokhoz, villamos kapcsolókhoz és villanymozdonyokhoz.
A 2-es üzemrészben elektromos bekötéshez készítik elő a gépeket.

 

Az 1-es üzemrészben, ahol már jelenleg 5 darab revolvereszterga dolgozik, készülnek a különböző alkatrészek. Képünkön Ungai Ibolya a revolveresztergánál.


Az elkészült első munkadarabokat Kovács Józsefné meós körülfutás-ellenőrző mikroszkóppal ellenőrzi, hogy megfelel-e a megadott méretnek.


(Koppány György képriportja)"

8.p.”Kőhídnak ütközött”
„Közúti baleset történt tegnap Kisterenye belterületén a Nemti felé vezető úton. B. L. karancssági lakos személygépkocsijával egy útkereszteződésnél az útárokba hajtott, majd ott mintegy 3 méter megtétele után egy kőhídnak ütközött. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése