2013. december 31.

Nógrád XXV. évf. 253. szám 1969. október 31.

3.p.”Utóléri magát a kisterenyei vegyesüzem”   - B. J.  -
„Az év elején átszervezéssel hozták létre a kisterenyei vegyesüzemet. Több irányú munkája mellett legfőbb tevékenysége a faipari termelés fokozása a Nógrádi Szénbányák keretein belül. Ma már 762 tagú létszámból 405 fő dolgozik a faipari termelésen. Ha az üzem napi munkáját valaki értékelni akarja, nem hagyhatja számításon kívül azokat a gondokat, amelyekkel az üzemnek meg kellett küzdenie az indulástól eddig.
Az új fűrészcsarnok az év eleje helyett február végén kezdett termelni. A várt gépek helyett egy régi ’Herkules’ gatterral kezdték meg a munkát. Igaz, volt egy Petőfibányáról kapott gatter is, de több hónapos javításával sem értek vele célt. Félretették, helyette házilag gyártottak egy új gattert. Ez a Hessz-féle gép azóta beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A kiszolgáló gépeket csak áprilisban, májusban tudták üzembe helyezni.
A technikai feltételek hiánya önmagában is elmaradáshoz vezetett, de ennek más oka is volt. Az átszervezéssel átkerült létszám összetételénél fogva sem volt valami ütőképes. Új terület, új munkakör és bizony, a betanuláshoz is idő kellett.
Gond, probléma ma is akad bőven. Nehéz például az anyagmozgatás. A vagonok kirakása, a készáru berakásához nincsenek modern gépek, szállítóeszközök.
Bárhogy vesszük, termelésakadályozó tényező az is, hogy az üzem egyetlen telephelyén sem tökéletes gondoskodás még a legszükségesebb szociális, kommunális feltételekről sem. Az öltözés, fürdés, az étkezés sőt még az ivóvíz ellátás is megoldásra váró gond. Olyan gond, amelynek megoldása nem tűr sok halasztást.
A mostoha körülményekről nem lehet megfeledkezni akkor, amikor arról van szó, hogy ebben az üzemben mégis sikeres erőfeszítéséket tettek az eredeti éves terv teljesítéséért. Az elmúlt háromnegyed év alatt csaknem 32 millió forint árbevételt értek el a vegyesüzem kollektívái, csupán 2 és fél millióval kevesebbet az eredetileg tervezettnél. Az utóbbi hónapok eredményei pedig arra engednek következtetni, hogy az év végéig még ezt az elmaradást és behozzák. Negyedévről negyedévre tanultak saját tapasztalataikból és a tanulságot hasznosították az üzem- és munkaszervezésben.
Az eredményes munkát dicséri, hogy költségszintjük a tervezetténél kedvezőbben alakult. Végső soron a tervezett 360 ezer forinttal szemben 437 ezer forint többletnyereséget értek el.
Gondjaik a már említetteken kívül is vannak. Salgótarjáni üzemükben például olyan gatter dolgozik, ami 12 éve látott javítást. Itt a többi berendezés is elavult, felújításuk annyira költséges lenne, hogy nem éri meg. Év végére ezt a telepet megszűntetik, az erőket átcsoportosítják Kisterenyére, illetve a zagyvai rakodón kialakított ládaüzembe. Kevesebb telep – könnyebb munkaszervezés. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése