2013. december 31.

Nógrád XXV. évf. 258. szám 1969. november 6.

2.p.”Ma nyílik idős Szabó István kiállítása Salgótarjánban”   -  T. E.  -
„Ünnepi eseményt köszöntünk, idős Szabó István Kossuth-díjas szobrárszművész kiállításának megnyitását. Az 1903-ban született művész küzdelmes élete összeforrt a megye munkásosztályának, elsősorban bányászainak életével. Ebből fakadnak azok a gondolatok, amelyeket a Fába faragott esztendők című önéletrajzi könyv embere megörökített. … A kiállítás a művész bányásztörténelmi sorozatát mutatja be, amelyet idős Szabó István élete főművének tekint, Külön örvendetes, hogy Csehszlovákia, Lengyelország, a Német Demokratikus Köztársaság és a Szovjetunió nagyvárosai után, most itt nyílik ez a tárlat: ’ahonnan kinőtt, Salgótarjánban’. …
…A BÁNYÁSZ SOROZAT szemléltető képet nyújt a bányászkodás történetéről, s mindarról, ami ezzel összefügg. Történelem, amit itt látunk, fába faragva, a képzőművészet eszközeivel közel hozva a mai emberhez. 1768-an megyénkben, Nógrádverőcén tárták fel Magyarország második kőszénbányáját. A XVIII. században azonban már a Salgótarján környéki szenet is ismerték. A múlt század közepéig a felszíni szénkibúvások mentén kezdetleges táróbányászkodás folyt. A szenet fatengelyes kocsikon szállították a fogyasztókhoz, elsősorban az egri gőzmalomba, Poroszlóra és Pestre a gőzhajózás számára.
Idős Szabó István sorozata innen indul. A sorozat emlékezetes darabjai közé tartozik a Munkahely a XVIII. században, A Vizes munkahely, a Tengelyen való szállítás, majd a Lóval való szállítás stb.
A bányászat kibontakozásával született meg az új munkásosztály megyénkben. Az első bányamunkások az Osztrák-Magyar Monarchia minden vidékéről érkeztek a salgótarjáni szénmedencébe. Kezdetben kevés magyar szót lehetett hallani a bányavidéken. A múlt század utolsó évtizedétől kezdve azonban már a nógrádi szegényparasztok és nincstelenek adták a munkásokat.
A bányászsorozat darabjai e változásokról és a későbbi történelmi személyekről is beszámolnak. Szemünk előtt elevenedik meg 1919 dicső korszaka, a bányászok harca, később a második világháború, az ellenállás. Csak néhány címet említünk e gazdag anyagból: Bérkövetelés,1917; 1919; és még sorolhatnánk.
A felszabadulás utáni időszak történelme, a bányákban végbement jelentős változások ábrázolása is bekerült az anyagba.
Például különösen emlékezetes e témakörben a sorozat a Dombasz-kombájn kezelő II. című darab.
A MÚZEUMBAN jelenleg körülbelül hetven művet őriznek idős Szabó Istvántól. A ma délelőtt megnyíló tárlat, természetesen e hatalmas anyagnak csupán egy részét mutatja be.
Külön teremben láthatjuk a művész egyedi szobrainak válogatott anyagát is, amely tematikailag ugyancsak kapcsolódik a bányászélethez. A tárlat megnyitása mindenképpen nyeresége Salgótarján illetve Nógrád megye képzőművészeti és szellemi értékének.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése