2013. december 31.

Nógrád XXV. évf. 192. szám 1969. augusztus 20.

3.p.”Első a Kisterenyei Téglagyár”
„Bagger termeli az alapanyagot. Présgépen keresztül folytatja útját és a nyers téglát a szárító téren máglyázzák. A jól száradt nyers tégla egy része a kemencéhez jut, a többi kazalba kerül, hogy télen is folyamatosan égethessenek.
A Kisterenyei Téglagyár, a vállalat 13 üzeme közül az első félévi eredménnyel első lett a versenyben. Tavasszal két  héttel később kezdték a tervezettnél a nyersgyártást. Közbeszólt az időjárás is. A félév végére már csak háromnapi termelés elmaradásuk volt, de júliusban azt is pótolták, mert 262 ezerrel több nyerstéglát gyártottak.
Éves tervük hatmillió háromszázezer nyers, és öt és fél millió égetett tégla. A nyersgyártási tervet már szeptemberben teljesítik, de dolgozni akarnak amíg az időjárás közbe nem szól, októberben is. Kétmillió nyerstégla már kazalban van a téli égetéshez. A késztermékgyártásban is jó bizonyítványt szereztek. Selejtszázalékuk kisebb a megengedettnél és ezrenként a tervezett 24 forint 13 fillérrel szemben 20 forint 28 fillér égetési költségbe került. Csak az elmúlt hónapban 3 családi házra elegendő téglát készítettek többet a tervezettnél. Természetesen amire a legjobb bizonyíték, hogy a kemencéjéből egyenesen a gépkocsira rakják és szállítják az építkezésékhez.

Bagger termeli az alapanyagot.


Kazalozzák a téli égetnivalót.



Fotó: Koppány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése