2013. december 29.

Nógrád XXV. évf. 134. szám 1969. június 13.

3.p.”Faluról-falura –Sok gond, kevés akarat”   -  Pádár András -
„A kisterenyeiekről az a hír járja, hogy a legnagyobb tisztelői a múltnak, amit bizonyít az is, hogy a község történetének felderítése, megörökítése közösségi feladat számukra. Ám az az igazság, hogy a terenyeieket még a múltnál is jobban érdekli a falu és a jövő. A jelen azért, mert nem mindegy, hogyan élnek ebben az örökké fejlődő világban, a jövő pedig nem közömbös számukra a gyereke, unokák, az utódok boldogulása szempontjából.
Lassan, de biztosan.
Kisterenye közlekedési csomópont, s közvetlenül a nógrádi bányászkodás leendő centrumában helyezkedik el. Hosszú ideig csak topogtak a fejlődés útján az itteniek, de az utóbbi években ebben a községben is dinamikusabb lett az élet. Néhány évvel ezelőtt nekilendült a község szekere a gyorsabb haladásnak, aminek számos jelét találja a látogató Kisterenyén. A közösség életének zavartalanságához szükséges legfontosabb intézmények rendelkezésre állnak, habár nem lehet azt mondani, hogy minden rendben van.
Kiváltképpen az ifjúság szempontjából hiányosan még a tárgyi feltételek. Óvoda kellene, vagy legalább a meglévők bővítésére, rendbe hozására lenne nagy szükség. Jelenleg azoknak a gyermekeknek az elhelyezése is nagy nehézségekbe ütközik, akiknek mindkét szülője dolgozik, nem szólva a többiekről. Igaz, nagyon szép az új iskola, de ott is hiányzik még egy tanterem. A több mint ezer általános iskolás nyugodt tanítása emiatt sok akadályba ütközik. Nincs a jó hírű úttörőcsapatnak úttörőszobája, de hiányzik a napközi terem is.
Az új gazdaságirányítás bevezetésével nehezebb lett a helybeli tanács feladata. Korántsem áll a községi vezetők rendelkezésére a korábbi évek összegének megfelelő pénzt, s emiatt a fejlesztési tervek megvalósítása is nehezebben halad. A néhány évvel ezelőtt kezdődött nekilendülés emiatt fékeződött, s ma csak nagy nehézségek árán tudják megoldani a tennivalókat. Ez nemcsak a közgondok területén jelentkezik, hanem például az egyéni házépítésben is. Addig, amíg a múlt években csaknem száz ház épült évente Kisterenyén, az utóbbi egy-két évben alig ötven. Sőt, tavaly a statisztika szerint csak harmincnyolc. Ez pedig mindenekelőtt a megváltozott hitel – illetve kamatkonstrukciókkal függ össze.
Víz, gáz, út, busz…
A sok feladat közül az egyik legfontosabb manapság a községben az ivóvíz-hálózat kiépítése. A lakosság nagy rész még nem jut megfelelő egészséges ivóvízhez. Viszont a hálózat kiépítése lassan halad -, éppen az anyagiak korlátozottsága miatt. Az ivóvíztársulatot csak az idén márciusban alakították meg a kisterenyeiek. Emiatt az érdekeltségi hozzájárulásokat csak a következő évre szedhetik be. Mivel ettől az összegtől egyenlőre elesnek, marad az a segítséglehetőség, amelyre a megyétől kaptak ígéretet. E szerint az idén csak a nagybátonyi vízkivételi helytől a Kisterenyéig vezető gerincvezeték készülne el. De a tanács- és a terenyeiek – ennek is nagyon örülnének. Ha az idén sikerül a gimnáziumig elvezetni a vizet, már háromezer lakos gondját megoldhatnák. A tanács mindent megtesz, hogy a MÁV-hoz hasonlóan sok érdekelt szervtől is mielőbb megérkezzenek a különböző hatósági engedélyek, hogy a kivitelező, a KÖVIZIG és a beruházó, a megyei Vízmű Vállalat mielőbb megkezdhesse a munkát.
A községi vezetők elképzelése és tervei szerint a kisterenyei fejlesztés három lényeges szakaszt ölel fel. Elsőként szeretnénk megoldani az ivóvízhálózat kiépítését, majd a szennyvíz elvezetést, és később a gázvezeték megépítését illetve a gáz bevezetését a lakásokba.
Természetesen ez nem egy-két év feladata, hanem évek munkája, törekvése kell hozzá, hogy megvalósuljon. Sok gondot okoz a tanácsnak még az is, hogy kevés a jó út és a jó járda a községben. A község terjeszkedésével, az új házak, teleprészek kiépülésével egyre szaporodik az út- és járdaépítés iránti igény. Egyenlőre erre csak nagyon korlátozottan fordítanak pénzt.
Segíthetnénk magunkon.
Szóvá tették a községben többen, hogy nagyon kellene már a helyi és rövid útvonalon sűrűbb buszjárat is. Indokoltságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy igen nagy a forgalom a szomszédos Nagybátony és Kisterenye között. Jó lenne, ha az AKÖV megoldaná, valahogyan a két település között a buszforgalmat. Bizonyára nem fizetne rá a közlekedési vállalat.
A kisterenyeieknek sok a gondja és sok segítséget várnak, azonban keveset hallottam arról, hogy maguk a községbeliek egy kicsit többet vállalnának a gondokból. Nem beszélnek arról, hogy szívesen végeznének társadalmi munkát. Pedig sokat segíthetnének saját magukon és egy sereg dolog előbb megoldódhatna, ha maguk a lakosok is hozzájárulnának két kezük munkájával. Ezzel sokat segíthetnének, de végtére persze önmaguknak.”

8.p.”Hírek”
„-Kettős névadó ünnepség lesz június 14-én, szombaton Kisterenyén. Szombaton ötös névadót tartottak a jövő hét szombatján pedig hármas névadóra készülnek.
-Öregek napközije. A megye négy községében, Kisterenyén, Szécsényben, Érsekvadkerten és Nézsán öregek részére napközi otthont szerveznek.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése