2013. december 29.

Nógrád XXV. évf. 113. szám 1969. május 18.

7.p.”A salgótarjáni csata időszaka 1919-ben”   -  Dr. Belitzky János  -
„…Május 18-án és 19-én heves ágyútűz alá vették Balassagyarmatot. A Vörös Hadseregnek viszont sikerült az Ipoly vonalát és Füleket megtartva Losoncot veszélyeztetni. Ezt a sikert azonban kelet felől veszélyeztette Pétervására és környékének elfoglalása, és az imperialista erők Kisterenye felé irányuló bekerítő mozdulata.
Kisterenyét május 19-én du. 6 órakor foglalták el az imperialista erők. Most derült ki, hogy milyen nagy szükség van a Salgótarjánban kiképzés alatt álló munkászászlóaljakra. A 80. dandár parancsnoksága utasította a salgótarjáni munkásezred egységeit az ellentámadásra. A parancs vétele után a kazári munkásszázadnak azonnal indulnia is kellett. Egy salgótarjáni munkászászlóaljat egy üteggel megerősítetve, pedig Alsópálfalván át irányítottak Kisterenye felé. …
…Május 20-án indult meg a sikeres támadás Kisterenye visszafoglalására. A községben harc alakult ki, de újabb vörös erősítés indult el ’gyorsvonati segítséggel’ Hatvanból is. A megszállók jónak látták a fontos vasúti csomópont kiürítését. …”

12.p.”Zöldséges ládát is gyártanak”
„Kisterenyén a Nógrádi Szénbányák Fűrészüzemében, nemrég üzembe helyezték a csehszlovák gyártmányú KRN sorozatvágó gépet. Ezenkívül három hazai gyártmányú szalagfűrésszel is növelték az üzem termelőkapacitását.
Ezek az új gépek már lehetővé tették, hogy másik melléküzem, a ládagyártás kapacitását is növelhessék. Szükséges is volt, mert a Termelőszövetkezetek Áruértékesítő Vállalata az eddig terméken felül újabb százezer zöldséges ládát rendelt. A szállítást már megkezdték és augusztusig kielégítik a megrendelő igényeit.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése