2013. december 29.

Nógrád XXV. évf. 150. szám 1969. július 2.

1.p.”Az őszi vásáron már bemutatták  - Etázskazánt gyártanak Kisterenyén”
„A napokban hírt adtunk arról, hogy megkezdték egy új gyártó csarnok építését a Nógrádi Szénbányák kisterenyei telephelyén. Igaz, hogy még csak az építkezés kezdődött meg, de szó van arról, hogy az idén ebben az új csarnokban megkezdik a kazánok sorozatgyártását. A vállalat gépészeti osztályán Almási Géza mérnöktől, a létesítmény főelőadójától a következőket tudtuk meg.
-Év elején elkészült két kazán prototípusa. Az egyik kisebb teljesítményű, a másik, a nagyobb teljesítményű pedig ikerlakások központi fűtések és meleg víz szolgáltatására alkalmas. A két kazánnal elvégezték már a tüzeléstechnikai kísérleteket. 75 százalékos – tehát igen jónak mondható hatásfokot mértek. Így született a határozat, hogy Nógrádban megvalósul a hazai szenek, elsősorban a kányási darabos szén eltüzelésére alkalmas etázskazán gyártása. A szükséges beruházásra már megkapták a pénzt, az idén mintegy 50 darab kazánt kívánnak elkészíteni.
A Budapesti Őszi Vásáron már bemutatják a nógrádi etázskazánokat. Előnyük, hogy kis területre beépíthetők, hiszen alig foglalnak el nagyobb helyet egy hűtőszekrénynél. Kezelésük nagyon egyszerű. Képesek percenként 10 liter 40 Celsius fokú meleg vizet is leadni a hálózatból, tehát nemcsak a fűtést, hanem a háztartások meleg víz szolgáltatását is ellátják.
Az új üzem négyezer darab kazán gyártására készül. Pontos fogyasztói árat egyenlőre nem tudtak közölni, csupán annyit, hogy a vásárlók számára elfogadható lesz. A Vállalat felkészült arra, hogy megrendelés esetén a központi fűtés tervezését és beszerelését is vállalja. Erre egy külön részleget akarnak majd létrehozni.”

3.p.”Új üzemrész Kisterenyén”


(Simonffy Jenő felvétele)
„Az idén kezdték, és már átadták Kisterenyén a Nógrádi Szénbányák építőrészlegének dolgozói az új üzemrészt. A Ganz-Villamossági Művektől már szállítják a félautomata forgácsoló gépeket.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése