2013. december 31.

Nógrád XXV. évf. 270. szám 1969. november 21.

3.p.”A bányából fakasztanak vizet”
„Kisterenyén, a volt bányai központban egyre fejlődik a Nógrádi Szénbányák mellékiparága. Vas- és faipari részlegek kaptak itt helyet. A telep ipari, fürdő- és ivóvízellátása ma még nincs biztosítva. A jelenlegi lehetőségek már most sem elégítik ki az igényeket, holott ez a tele még további fejlesztés előtt áll.
A Nógrádi Szénbányák Tervezőirodája nemrég elkészítette a telep vízellátási tervét. Csigakút függő légaknájába telepítenek egy zárt rendszerű kutat. Ebben az aknában már korábban megszüntettek a termelést, sőt a visszarablással is végeztek már. A légakna 75 m mély. Ebből több mint 60 métert sóderos homokkal eltömnek, ezt néhány méteres vízzáró agyagréteggel is elzárják. Aknaláb alátámasztással készül aztán a mintegy 8-10 méter mélységű vízáteresztő betonból a kút. A mérések szerint percenként 300 liter vizet tudnak innen kivenni a fejlődő ipartelep számára. A jelenlegi igény 200 liter víz.
A bányai víz minőségi vizsgálatát már elvégezték és a KÖJÁL alkalmasnak találta, nemcsak ipari, hanem ivóvíz céljaira is. A kútból szivattyúrendszerrel egy 200 köbméteres hidroglóbuszba kerül a víz, ahonnan csőhálózaton jut el az egész telepre.
Az eltöméshez szükséges anyag szállítását már megkezdték. A munkát és a kút kiépítését a salgótarjáni bányamentő állomás bányamentői végzik majd el. Az új létesítmény megoldja Kisterenye-ipartelep vízellátását.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése