2013. július 1.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 51. szám 1960. június 25.



1.p.”A féléves terv teljesítéséért. Ma reggelre Kányás és Kisterenye is teljesítette féléves tervét”

„Szénmedencéink bányaüzemeinek versenyében nemcsak Kányás, Kisterenye, de a ménkesiek is azért küzdöttek, hogy az első féléves eredményeik alapján elnyerjék a büszke élüzem címet.

Bányászaink legtöbbjének az az elhatározása sikerrel is járt, elsősorban Kányáson, Kisterenyén és Ménkesen, de a tröszt egészében is. …”


7.p.”Teljes készültségben van a Kisterenyei Gépállomás az aratásra”  -  Barna Tibor –

A Kisterenyei Gépállomás általában már az elmúlt esztendőkben derekas munkát végzett annak érdekében, hogy dolgozó parasztságunk a nagyüzemi mezőgazdálkodás terén minél szebb eredményeket érhessen el, minél kézzelfoghatóbban bizonyíthassa, hogy a fejlődés útja a termelőszövetkezet felé vezet.

A gépállomás ebben az évben - úgy is mondhatnánk, a nagy fejlődés évében - Különös gondot fordít arra, hogy a hatósugarába lévő tsz-ek az aratás után minél eredményesebben fejezzék be feladataikat. A napokban megtartott gépszemle apróbb észrevételektől eltekintve azt állapította meg, hogy a Kisterenyei Gépállomás gondos előkészületeket tett, s 37 cséplőgép, 6 aratógép, s a szükséges hajtógépek üzemképesen várják a nagy munkát. A megyei gépállomástól idejuttatott munkaeszközzel ezen a nyáron 21 aratógép kezdi meg a munkát, s ez azt jelenti, hogy kevesebb lesz a paraszti veríték, a föld ajándékát, a gép gyűjti egybe.

A gépállomás a nyáron már munkába állítja az évi beruházásból vásárolt hat Utos-45-ös típusú univerzál traktorát, s az aratógépek egy részét a dombos területeken lánctalpasokkal húzatja. A megyei igazgatóság arra is ígéretet tett, hogy három kombájnt biztosít a gépállomásnak a nyári munkák idejére, s ezzel a gépparkkal ár erősen bizakodó a dolgozók hangulat, hogy a termelőszövetkezetek igényeinek jelentős mértékben eleget tehet. Az ez évi 50 ezer normálholdas vállalásból június 10-ig 94,5 százalékig eleget tettek a gépállomásiak. Az éves tervet ugyan még csak 22,6 százalékban teljesítette az állomás, de nyári 12 normálhold jelentősen növeli majd az eredményt, s az őszi munka, szántás és más feladata biztosítja a terv teljesítését.

A Kisterenyei –gépállomás minden megtesz, hogy szövetkezeti parasztságunk munkáját könnyítse. …

…Vannak ugyan néhányan, akik nem tartanak lépést a gépállomásiak nagy többségével, mint például T. J.,aki körmös gépével eddig 84,5 százalékra végezte munkáját, az ugyancsak körmös traktoron dolgozó K.J. ,aki még az 50 százalékot sem érte el teljesítményben, továbbá az univerzál gépet kezelő Z.I., mert 75 százalék a teljesítménye, I.J., aki csupán 72 százalékig érkezett eddig, s a lánctalpasoknál a 48,5 százalékot végző Ny. M., - de ezeknél sokkal általánosabbak a szorgalmas emberek. …

…A gépállomás munkáját elsősorban a jó eredmények jellemzik. Elismeréssel és büszkén emlegetik itt például Túrmezei László nevét, aki tavaszi tervét 228 százalékra teljesítette a körmös traktorok között, az univerzális traktorosok sorában a 162 százalékot elért Vonák Lászlóét és a 125 százalékkal büszkélkedő Nyerges Lajosét, a lánctalpasokon járók közül 135, illetve 133 százalékával Balla Imréét és Klement Istvánét.

Ezek az emberek eddig is mindent megtettek, hogy könnyítsenek a paraszti munka nehezén, s ha társaik is melléjük állnak, soraikhoz zárkóznak, nem lesz gond az aratás, az őszi betakarítás a kisterenyei termelőszövetkezetben.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése