2013. július 3.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 65. szám 1960. augusztus 13.



1.p.”Harmadszor is élüzem a Kisterenyei Fűtőház – Ünnepségek megyeszerte a Vasutasnapon”

„A X. Vasutasnap alkalmából a Kisterenyei Fűtőház dolgozói ismét nagyszerű eredményekkel büszkélkedhetnek: elnyerték az élüzem címet és ezzel együtt a fűtőház dolgozói mintegy 7200 forint pénzjutalomban részesültek. Az elért eredmény értékét külön növeli a tény, hogy a múlt év első felében vezérigazgatói elismerést, második félévi munkájuk után pedig élüzem címet kaptak.

A háromszoros élüzem fűtőház dolgozói pénteken este vették át az újabb elismerést, bensőséges ünnepség keretében.

Ugyanakkor három dolgozó ’kiváló dolgozó’ jelvényt, három pedig oklevelet kapott. Az eddigi kettő mellé pedig egy újabb szocialista brigádnak adták át az elismerő címet. …

…Mindent egybevetve a Kisterenyei Fűtőház dolgozói már júniusban is teljesítették az élüzem feltételeit és elhatározták, hogy a második félévben is elkerülik a baleseteket és a szolgálatképtelenségből nem lesz kiesés, negyedszer is harcba indulnak az élüzem szint elnyeréséért. …”


3.p.”Hűséggel – negyven évig”

„Negyven évvel ezelőtt jegyezte el magát a vasúttal Molnár Márton. …Azóta szolgálja hűséggel és lankadatlan szorgalommal. Salgótarjánban kezdte először, a szertárban, majd a forgalomnál dolgozott, mint kocsirendező és tolatásvezető. 1936-ben került saját kérelmére Kisterenyére, ott dolgozik ma is, ott veszi át a vasutasnapon negyvenéves szolgálata után a jubileumi jutalmat.

A négy évtized emlékei, tapasztalatai között kutatva az ötvennyolc éves Molnár Márton bácsi egy kicsit maga is újból átéli azokat.

-1928-ban kaptam meg a kinevezésemet. …Most bizony a fiatalok gyorsabban, biztosabban haladhatnak előre. A fizetésnél sincs olyan nagy különbség, mint amikor én kezdtem. . .. Igaz, tanítom is őket elég sokat és meg is fogadják a jó szót. …

…Szeretem a vasutat, bár nem gondoltam, hogy ilyen hosszú időd kihúzok – így foglalja össze a választ arra a kérdésre, mi adott erőt negyven éven át. …

…Míg erről beszél, Molnár Márton bácsi, szeme már kint jár a pályán, a vagonok között, magában már rendezgeti a napi feladatokat.

Rövid eligazítás után munkatársaival együtt újabb tennivalók megoldására indul Molnár Márton kocsifelíró is.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése