2014. március 24.

Nógrád XXVII. évf. 101. szám 1971. április 30.

5.p.”Jó ivóvíz Kisterenyén”  -  Osgyáni Lajosné  -


„Egészséges, jó vizet adnak a kutak. Az idén Kisterenyén már mindenhová eljut az éltető víz.
Öt évvel ezelőtt, a Hazafias Népfront községi bizottságának egyik ülésén hangzott el a javaslat, hogy meg kell oldani Kisterenye ivóvíz ellátását. A községi tanács nem tétlenkedett. Tanácsülésen vitatták meg a javaslatot, és a megyei tanácshoz, a KÖVIZIG-hez fordultak tanácsért, tájékoztatásért. A beruházási program, a kivitelezési tervdokumentáció is elkészült annak rendje, módja szerint. A községi pártbizottság egyformán közös ügynek tekintette a vizet. S együttes erőfeszítéseket tettek a víztársulás létrehozására. Több mint száz aktíva kezdte meg a szervezést. Házról-házra jártak, beszéltek az emberekkel, akik sorra aláírták a belépési nyilatkozatot.
A község területén 36 vállalat, intézmény működik. A községi tanács időben intézkedett, gondosan felmérték a vállalatok, intézmények igényeit és a válaszuk sem késett sokáig. Mindannyian beléptek, megalakult az ivóvíz-társulat Kisterenyén. A KÖVIZIG társulati csoportja 3200 forintban állapította meg a hozzájárulási díjat. Az összeget valamennyien vállalták.
A társulat ma már önálló alapszabállyal rendelkezik. A legfelsőbb fórumra a küldöttgyűlés, amelyen utcánként egy-egy ember képviseli a lakosságot. A küldöttgyűlés választotta meg a társulat elnökét, az elnökségi tagokat is. A küldöttgyűlések között öttagú intézőbizottság dolgozik. A szervező munka természetesen nem állt meg. A községben élő 1408 családból már csaknem 1300-an tagjai a társulásnak. Tavaly megkezdődtek a kivitelezési munkálatok is. Az első ütemben, a múlt év szeptemberéig megépítették a gerincvezetéket, a Nógrád megyei Víz- és Csatornamű Vállalat, valamint a KÖVIZIG közreműködésével.
Jelenleg a hálózati vezetékek szerelését végzik. Számítások szerint az idén már a község egész területén jó ivóvíz lesz.
A második ütemben, 1972-ig, az újonnan épülő lakótelepet is ellátják egészséges, jó vízzel. A vízhálózattal párhuzamosan építik ki ezen a területen az utakat is.
A tervezés, a továbbfejlesztés nagy lehetőségét hozta az ivóvíz Kisterenyének: lakások, strand, vendéglátóipari egységek, intézmények, új gyáregységek létrehozása válik így lehetővé. Egyszerre szükségszerűvé lett a község teljes közművesítése is, a szennyvízcsatorna megépítése és a gázvezeték előkészítése is.
Most már valamennyi új lakásba fürdőszoba készülhet, különösebb anyagi befektetés nélkül.
Jelentkeztek a külterületek, Szupatak és Rákóczi-telep lakói is: jó ivóvizet igényelnek. A vízellátás feltételei ezeken a területeken is adottak. A munkához szükséges előzetes engedélyt már megkapták a KÖVIZIG-től, és megalakultak a víztársulásokat szervező bizottságok is. Amennyiben a két településen élő emberek vállalják az érdekeltségi hozzájárulás befizetését, a külterületek ivóvízellátása szintén megoldódik.
Természetesen a munka nem megy egyik napról a másikra. A vezeték elhelyezésére fel kell majd bontani a község valamennyi utcáját. Árkokat kell ásni, és a vízvezetékek lefektetése után helyre kell állítani az utak burkolatát.
A társulat vezetői abban reménykednek, hogy a községben most már türelmesen kivárják azt a kis időt, amíg mindenhová eljut az egészséges, jó ivóvíz.”

8.p.”Hírek”
„-Kell, hogy várj címmel önálló koncertet adott tegnap este Kisterenyén a művelődési otthonban a NEOTON-együttes.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése