2014. március 24.

Nógrád XXVII. évf. 149. szám 1971. június 26.

4.p.”Körzeti könyvtárak”   -  Osgyáni Lajosné -
„Az utóbbi időben mind többször szerepel napirenden a községi, falusi könyvtárak helyzete, fejlesztése.
A kisebb települések könyvtárainak éves könyvbeszerzése nem éri el a 350-400 kötetet, vagyis a hazai könyvtermés címválasztékának 10-15 százalékát. Nem tudja betölteni művelődési, tájékoztatási és irodalompropagandisztikus funkcióit. …
…-Hogyan halad a könyvtárak kialakítása a salgótarjáni járásban? – ezzel a kérdéssel kerestük fel Zachar Lászlót a kisterenyei járási könyvtárigazgatót.
-A körzetesítés a salgótarjáni járásban is megkezdődött. A múlt évtől a könyvtár együtt dolgozik, illetve egyesült a kisterenyei községi könyvtárral. A népkerti egykori Solymosi-féle kastélyban dolgozunk. A felnőtt könyvtár mellett létrehoztuk a gyermekkönyvtárat. Hogy ez mennyire indokolt, s szükséges volt, bizonyítja az, hogy a jelenlegi 600 olvasó közül a 14 éven aluliak, vagyis a gyermekkönyvtár látogatóinak száma megközelíti a háromszázat.
A kölcsönzők mellett berendeztünk egy olvasótermet is. Itt a könyvanyag mellett 42 féle napi- és hetilap- valamint folyóirat áll az olvasók rendelkezésére. Sajnos el kell mondanom, hogy az olvasóterem nincs kellőképpen kihasználva.
Valahogy az az érzésem, ’előrefutottunk’ ezen a téren a fejlesztéssel. Jelenleg nincs olyan érdeklődés és igény, mint amekkorára joggal számítottunk.
Igaz, hogy jelentős összeget fordítottak az könyvtár belső kialakítására, de biztosítatlan hosszabb távra az elhelyezés, ami a kastély átépítésének bizonytalan sorsából ered.
Nem beszélve arról, hogy kiesik a forgalomból az intézmény. Tehát nagy kérdés hogyan tovább?
-Eredetileg 1971. január 1-től két körzeti könyvtár létrehozását terveztük.
Különböző okok miatt főleg a helyi hozzáállás, s egyéb feltételek hiányában azonban csak június 1-án nyílt meg az egyik Karancslapujtőn, augusztus 1-től pedig majd a másik Homokterenyén. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése