2014. március 24.

Nógrád XXVII. évf. 145. szám 1971. június 22.

3.p.”Fúrómesterből traktoros”  -  Osgyáni Lajosné  -
„Kora reggel érkeztünk a kisterenyei Vörös Október Termelőszövetkezet Kalapati majorjába. A brigádok éppen a napi munkabeosztást, a napi feladatokat beszélték meg. Ott voltak a gépcsoport tagjai, köztük Rékasi Lajos traktoros is.
Néhány perces beszélgetésre hívtuk és sok mindent megtudtunk róla. Majdnem tíz éve, 1962-től dolgozik a termelőszövetkezetben, mint traktoros. Két évvel ezelőtt elvégzett egy gépszerelői tanfolyamot és eredményes szakmunkás vizsgát tett. Mégis inkább a növénytermesztésben dolgozik, a szántásnál, vetésnél, betakarításnál egyformán jó hasznát veszik. Elmondta, hogy van időszak, amikor napi 15-16 órát dolgoznak, főleg ősszel, szántás-vetés idején. Ami a teljesítményét illeti, mosolyogva kezdte:
-Hát
Türelmesen vártuk a folytatást. Ám a tsz pártalapszervezetének titkára és a traktoros néhány munkatársa elunta a dolgot.
-Nem tudjuk, hall-e folytatást – mondták, mivel jól ismerik Rékasi Lajost. Magáról mondja a legkevesebbet – Annyi azonban biztos, hogy a brigádban minden munkaidőszakban ő az első. A legjobb teljesítményt ő nyújtja, ha munka van éjjel-nappal dolgozik.
Rékasi Lajos szűkszavúsága szerénységét takarja. Később mégis elmondta, hogy 1962 előtt, tíz évit a miskolci Mélyfúró Vállalatnál dolgozott, mint fúrómester. Onnan jött vissza a mezőgazdaságba. Vissza kellett jönnie, így mondta. Ugyanis Hajdúnánáson született, tanyán nőtt fel, szülei mezőgazdaságból éltek. Rékasi Lajos gyerekkora óta itt élt, szereti ezt a munkát.
Arra a kérdésre, hogy munkája mellett jut-e ideje másra, azt felelte a közös gazdaság pártalapszervezetének vezetőségi tagja, tömegszervezeti összekötő.
-Tervei?
-Szeretnék továbbra is ugyanilyen, ha lehet még jobb eredménnyel dolgozni a Vörös Októberben. Két gyermekem van. A lányom hatodik osztályos, a fiam ötödikes. Becsületes, rendes embereket szeretnék belőlük nevelni. …”

7.p.”Kisterenye – BEAC 1:0”  - Győri László  -
„Kisterenye, 500 néző
Kitűnő talajú pálya, jó idő. Utolsó hazai mérkőzését játszotta ebben a bajnokságban a Kisterenye. A hazaiak tartós fölényt harcoltak ki, de Császár kitűnően védett. Králik lövését, Tarlósi fejesét tette ártalmatlanná. …

…Szünet után a Kisterenye Taliga vezetésével okosan széthúzta a vendégek védelmét.  … Taliga kitűnő irányításával a hazaiak nagyobb arányú győzelmet érdemeltek volna. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése