2014. március 24.

Nógrád XXVII. évf. 158. szám 1971. július 7.

3.p.”Aratnak Kisterenyén”  - Osgyáni Lajosné  -
„Tegnap megkezdték az aratást Kisterenyén, a Mátraaljai Állami Gazdaság 2-es kerületében. Demény Jánossal az üzemegység vezetőjével beszélgettünk, sikerült-e kellőképpen felkészülni a nagy munkára?
-A Mátraaljai Állami Gazdaság, összterületének mintegy egyharmada a kisterenyei kerület szántóterülete, 1800 hold. Ebből aratásra vár 545 holdon a búza, 110 hold az őszi árpa, és 190 hold a tavaszi árpa. Azt hiszem nyugodtan elmondhatom, hogy sikerült megfelelően felkészülnünk, időben befejeztük a lucerna második kaszálását, a lekaszált pillangósok kazalba rakva, készen vannak. Végeztünk a kukoricatáblák megmunkálásával is. A 233 holdon termesztett növényt vegyszerrel gyomtalanítottuk – mondja Demény János.
Június 28-án tartottuk a gépszemlét. Valamennyi gép, a szállításokhoz szükséges kocsik rendben vannak. A kerület hét gabonakombájnnal rendelkezik. Ebből egy az évi beszerzés. A szokásos alkatrészhiány az évben nem olyan súlyos, mint korábban. Sokat felújítottak Kisterenyén. Sőt, a legszükségesebbekből némi tartalék is van.
-Előre láthatólag számíthatnak-e kézi aratásra, egyáltalán hogyan állnak a munkaerővel?
-Az aratandó terület kétharmad része enyhén lejtős, kombájnnal aratható. Hozzávetőlegesen negyven holdon tervezünk kézi aratást – magyarázta a kerületvezető. – Munkaerő-, létszámproblémánk nincs. A traktorosokat is ide számítva, 120 főt foglalkoztatunk a növénytermesztésben.
Már bevált módszer, hogy az idénymunkára munkásokat szerződtetünk.
-Az aratást követően, s az aratással párhuzamosan milyen feladatok jönnek?
-Huszonnyolc vagon vetőmag készítése az a nagy feladat, amely kizárólag a kerületre hárul. A Terményforgalmi Vállalatnak 28 vagyon kenyérgabonát adunk át, a többi tárolása a megfelelő követelmények betartásával nálunk történik – így Demény János.
A növénytermesztésben érdekes kísérletezésbe kezdtek. Cukorrépát 49 holdon termesztenek, ebből két holdon hét fajtával próbálkoznak. A cél az, hogy megtalálják a számukra legkedvezőbb, leggazdaságosabb fajtát. Megkezdődött a pillangós területek feltörése, azokon a területeken, ahová őszi gabonák kerülnek, s az arra szükséges területeken műtrágyázunk.
-A várható terméskilátások?
-Nehéz nyilatkozni, mert nagyon vegyes a határ. Jó közepes termést remélünk – mondta befejezésül a kerületvezető.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése