2014. március 1.

Nógrád XXVII. évf. 89. szám 1971. április 16.

5.p.”Művészeket nevel – Bepillantás a terenyei tizenévesek műhely-titkaiba”   -   Osgyáni Lajosné   -
„Kisterenyén ideális környezetben a Népkert egyik fűzfák övezte tisztásán kis csoport tevékenykedik az áprilisi napsütésben.
A helyi művelődési ház képzőművészeti szakköre dolgozik, Radics István rajztanár-festőművész irányításával. A községben és környékén már közismert, s méltán kedvelt szakkör életéről, munkájáról, terveiről kérdezzük Radics Istvánt.
-A művelődési ház megnyitásával egy időben alakult csoportunk, tehát 1962 őszén – mondja. – Vegyes csoport volt: felnőttek, gyermekek, tizenöten. Sajnos a felnőttek lemorzsolódtak.
Minthogy iskolai tanulókról van szó, cserélődik a gárda.
A szakköri munka tulajdonképpen folytatása az iskolai tevékenységnek, de előkészítő a pályára is! Közös összejöveteleinken nemcsak ismeretanyagot, hanem esztétikai nevelést is szeretnénk nyújtani, hogy a foglalkozásokon résztvevők különbséget tudjanak tenni, el tudjanak igazodni a különböző stílusok között, megismerjék a különféle technikákat. S ez gyakorlatot igényel.
A természet közvetlen tanulmányozása, témarajzok, díszítő jellegű feladatok végzése, vagyis a környezetesztétika kialakítása, ezek mind a tantervünkben szerepelnek.
-Munkánk során nagy gondot fordítunk a művészeti elemzésre – mondja Radics István – szinte így tanul látni az elemzésben résztvevő. Egyébként is könnyebb felfedezni a társak munkájában a hibát. Az aktív kritikusi magatartás sokat segíthet a művek megértésében. …
…A szakköri munka önkéntes jellegű. A tagok tudják, hogy nincsenek osztályzatok, így felszabadultabban a munkában. Hozzájárulási díjat sem fizetnek. Van azonban egy problémájuk: nincs modelljük, szeretnék ha a költségvetésbe modellt is tervezne a művelődési ház vezetősége. Szükséges lenne továbbá különböző tanulmányi kirándulások, tárlatlátogatások szervezés is, ami lényegesen megkönnyítené az esztétikai nevelést. Ezt egyenlőre diafilm és pergőfilm vetítésével pótolják. …
…Nemrégiben a soproni főiskoláról kapott levelet Radics István – amelyben a soproni szakkörvezető köszönetet mond az iskolájukban tanuló Danyi Gábor nagyszerű képzőművészeti előkészítéséért. …
…A szakkör középiskolásai közül többen készülnek képzőművészeti főiskolára is: Kakuk Rozália, Nagy Anna, s még néhányan.
Szinte valamennyi szakköri tag megérdemelné a felsorolást, szorgalma, tehetsége, lelkes, kitartó munkája nyomán. …
…A művelődési ház nagytermében évenként megrendezett kiállítások rendszeressé váltak. Tagjaik eredményesen szerepelnek  a megyei tanulmányi versenyeken, részvételük a debreceni gyermekrajz kiállításon ugyancsak rendszeres és sikeres. Ezenkívül szerepeltek már Prágában is, s legnagyobb sikerük: meghívás a japán EXPO ’70 gyermekrajz-kiállításra, ahonnan elismerő oklevelet kaptak, azonkívül a japán Művészeti Nevelés Tanácsa a beküldött anyagért cserében tíz gyermekrajzot küldött. Most, a gimnázium KISZ-klubjának meghívására készülnek kiállítást rendezni.
Radics István nagy szeretettel beszél a szakkör munkájáról, eredményeiről. Elfelejt azonban említést tenni arról, hogy a sikerekben éppen az ő odaadó, páratlan lelkiismeretességgel és hozzáértéssel végzett pedagógiai munkájáé a fő érdem.



’Kisterenye, Nagy Anna gimnáziumi tanuló metszete.”

7.p.”Teke – Jó teljesítmények a rajtnál”
„A megyei nagygolyós tekebajnokság idei küzdelmei kilenc együttes részvételével megkezdődtek.
St. Dózsa – Kisterenye Bányász 6:2  (2536:2402)
…Kisterenye: Dobrocsi 373, Janosek 373, Honti 408, Szeberényi 403, Vaspál 419, Petrovics 426 fával.”

7.p.”Serdülők bajnoksága”
„Sportiskola C. – Kisterenye 0:8
…A jobb testi felépítésű csapat ilyen arányban is rászolgált a győzelemre. …”

8.p.”Hírek”
„-Három nógrádi község is költőket fogad április 17-én, pénteken … Kisterenyén, Jobbágy Károly találkozik az olvasókkal.
-Jobbágy Károly, a Nógrád megyei származású József Attila-díjas költő, április 17-én szombaton délután Kisterenyén aznap este pedig Mátraverebélyen találkozik az olvasóval.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése