2014. március 24.

Nógrád XXVII. évf. 102. szám 1971. május 1.

7.p.”Pista bácsi”


„Nógrád megyében kevés népszerűbb ember akad, mint a Benczúrfalván élő és alkotó idős Szabó István, Kossuth-díjas szobrászművész, a barátok és tisztelők Pista bácsija. Izig-vérig megyei ember, büszkén vallja palócnak magát. Ezt minden különösebb nagyzolás nélkül megteheti, hiszen ceredi születésű (1903. augusztus 29.) és művészetének minden szála a nógrádi emberekhez köti. Pedig csodálatos, fölfelé ívelő életpályát vallhat magáénak.
Salgótarjánban Bóna Kovács Károlynál tanult, s már 1934 óta rendszeresen kiállít. 1939-ben már a tengerentúlra is eljut. Csodálatos művészetének bizonyítéka: A New Yorki világkiállításon faszobraival szerepelt. 1950-ben már megkezdte a magyar bányászat 200 éves története szoborsorozat faragását. 1958-ban önálló kiállításon mutatta be szobrait a Műcsarnok termeiben. 1963-ban ugyancsak a Műcsarnokban nyílt gyűjteményes kiállítása, amelyen óriási sikert aratott népművészettel rokon, sajátos formanyelvű alkotásaival. 1964-ban állították föl Salgótarjánban Mikszáth-mellszobrát, és tavaly a partizánemlékművét.
A tizenhét esztendeje Benczúrfalván élő művésznek most egyik kedves szobrát mutatjuk be, amelyet ő ’Palóc menyecske II.’-nek nevezett el. Ez a szobra is nagy közönségsikert aratott az első salgótarjáni tavaszi tárlaton, a József Attila megyei Művelődési Központ üvegcsarnokában.”

8.p.”Hírek”
„-Kiállításon mutatkozott be a kisterenyei gimnázium KISZ-klubjában a helyi művelődési ház képzőművészeti szakköre. A tárlat megnyitására a Lenin-centenáriummal kapcsolatos ünnepségek keretében kerül sor, s a kiállított munkák május 10-ig tekinthetők meg.

-Megkezdődött az ötéves talajvédelmi program a kisterenyei Vörös Október tsz-ben. A fásítási munkák során 30 ezer fenyőcsemetével ültették be a terméketlen szántókat.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése