2014. március 24.

Nógrád XXVII. évf. 148. szám 1971. június 25.

5.p.”Táncoló középiskolások”   -  Kemény Erzsébet  -
„A kisterenyei gimnázium ÁFÉSZ-néptánccsoportját Almássy Ferencné testnevelő tanárnő, a Szocialista kultúráért kitüntetés tulajdonosa vezeti. Amint ezt ő maga elmondja, valóságos hobbyja a néptánc, talán azért, mert falun – Nőtincsen – nőtt fel, és rajongója lett a népdalnak, tánchagyományoknak.
A kitüntetést még Balassagyarmaton érdemelte ki, 12 évei volt a Palóc-együttes vezetője. Amikor 1946-ban országosan megindult a néptáncokat felelevenítő mozgalom, Almássyné még általános iskolában tanított. Ezekből a gyerekekből alakította ki első tánccsoportját. Az úttörők ügyes produkciójára Vásárhelyi László, a Népművelési Intézet táncosztályának vezetője figyelt fel és behívta tanfolyamra a tanárnőt. S a most már szakértelemmel vezetett csoporttal Csillebércen az országos versenyeken háromszor nyertek aranyérmet.
Almássyné pedig ekkor lett Kiváló úttörővezető. A gyermektánccsoportból nőtt ki a végül felnőttekből álló Palóc együttes.
Almássy Ferencné 1964-ben került Kisterenyére testnevelő tanárnőnek. Első dolga volt itt is megszervezni a 30 fős néptánccsoportot.
Ebből 12 pár mindig színpadképes, a többi hat alkotja a kamarakórust, ők az utánpótlás, ha a fellépésnél valaki hiányozna.
A tánccsoport tagjai csak jó tanulók lehetnek, nehogy a próbára fordított idő az iskolai munka rovására menjen.
A tapasztalt vezető munkája nyomán nem maradt el a siker: egy évi működés után Sárospatakon ezüstérmet nyertek. Ezt követte a tavaszi SZÖVOSZ-rendezvény, ahol pedagógiai díjasok lettek, majd a gyöngyösi szüreti napok alkalmával elhozták a koreográfiai díjat. A siker csúcsára Egerben jutottak, 1969-ben, amikor aranyérmet kaptak, s ugyanitt 1971-ben újabb aranyérem jutalmazta szép produkciójukat. Voltak Lengyelországi turnén is, ugyancsak nagy sikert arattak.
A kisterenyei gimnázium néptánccsoportjának fellépéseihez, a táncruhák megvásárlásához, az utazásokhoz, a zenekar szerződtetéséhez a fedezetet az ÁFÉSZ és a MESZÖV nyújtja. A kisterenyei fogyasztási szövetkezet vezetősége kulturális és mozgalmi feladatának tekinti a csoport támogatását. A MESZÖV pedig – az anyagi segítségen túl – a zenekarról gondoskodik, mely nélkül el sem léphetne a csoport. Nagy gond ez, mert Balassagyarmatról kell elhozni a Balassa étterem népi zenekarát, s ez nem mindig lehetséges, más elfoglaltságuk miatt. Ezért nem tudtak elmenni például tavaly a tatai egyhetes fesztiválra, ami érzékenyen érintette a csoport vezetőségét, s a tagjait még inkább, hiszen ezek a rendezvények fáradságos munkájuk betetőzései és alkalmasak arra, hogy a siker nyomán új lelkesedéssel dolgozzanak tovább.
A zenekar hiányra megoldás lenne, ha a salgótarjáni vagy a nagybátonyi zeneiskola diákokból alakítana egy szimfonikus együttest, amelyet a próbák és fellépések alkalmával is igénybe lehetne venni. Nagy lelkesedéssel dolgoznak a kisterenyei gimnázium táncosai. Almássy Ferencné népdal- és néptánc szeretete lobog tovább a fiatalok szívében.
’Ködellik a Mátra’… énekelik. És amint Vásárhelyi László megjegyezte – a hangjuk, minden mozdulatuk a Mátra, a haza szerelmét leheli, s ezért oly varázslatos a táncuk, hogy senki nem tudja kivonni magát hatása alól. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése