2014. március 1.

Nógrád XXVII. évf. 92. szám 1971. április 20.

4.p.”Gyors és olcsó – Óvoda panelből – Négyszáz gyermek és nyolcvvannégy férőhely Kisterenyén”   -  O. L. -
„Kisterenyén rendkívül kedvezőtlen az óvodás korú gyermekek helyzete. A mintegy 400 kisgyermek közül mindössze százhúsznak tud helyet biztosítani a népkerti és a bányatelepi óvoda, de még így is 140 százalékos a férőhelyek kihasználtsága. A 84 férőhelyre 120 gyermeket vettek fel, pedig a szóban forgó 400 gyermek közül szinte valamennyinél mindkét szülő dolgozik, tehát ez a létszám is elenyésző az igényekhez képest.
Ilyen magas kihasználtsági százalék mellett nem lehet hosszabb ideig biztosítani az óvoda működését, hiszen ez óhatatlanul a gyermekek rovására, kárára válik. Elvégre az óvoda nem gyermekmegőrző, hanem egy legalsóbb szintű oktatási intézmény. Tehát nevelési, oktatási feladatokat is ellát.
A kisterenyei óvodák nyitvatartási ideje a fizikai dolgozók kéréséhez igazodik. Reggel fél 7-től este 6-ig fogadnak gyermekeket, emiatt a két intézményben dolgozó hat óvónő, valamint a többi alkalmazott és fizikai dolgozók munkaideje jóval meghaladja az előírt kötelező óraszámot.
Tovább sorolhatnánk a túlterheléssel járó nehézségeket, de megoldást csak új óvoda és óvodák létrehozása jelenthet.
A negyedik ötéves terv során felépül ugyan  a 75 férőhelyes új intézmény, de erre még néhány évet várni kell, azonkívül nem sokat segít a pillanatnyilag 400, de lehet, hogy pár év múlva még több kisgyermek elhelyezése.
A nagyközség vezetők, óvónői megpróbálnak élni a rendelkezésükre álló lehetőségekkel, valamint új kezdeményezésekkel segíteni a férőhelyek számának növelését. Még ebben a hónapban Kecskemétre utazik az egyik vezető óvónő egy új, hazánkban még nem általános panelelemekből álló óvoda megtekintése, költségszámításaiknak megszerzése céljából. Ha úgy találnák, hogy a panelépítkezés nemcsak gyors, hanem olcsó is, akkor ezzel a megoldással szeretnének sürgősen változtatni Kisterenye súlyos óvodai helyzetén.”

7.p.”Több gólhelyzetük volt”   -  Győri László  -
„Kisterenye – Esztergom 1:0
Kisterenye, 1000 néző
…Nagy iramban kezdődött a találkozó. Az első tíz percben a vendégek két súlyos támadást vezettek. Játékba lendült a Kisterenye. A 15. percben Kovácsot buktatták a 16-osnál. Nagymajdon lövése nyomán lepattant a labda, és másodszorra a bal sarokban bombázott. 1:0. Fölényben játszott a hazai csapat, jó lövések záporoztak Deésy kapujára. … Szünet után változatosabb lett a küzdelem. A színvonal valamit csökkent. Az 59. percben Taliga pompás lövését a kapus bravúrosan védte. Nagymajdon és Kovács hibázott gólhelyzetben. …”


8.p.”Emléktúrát rendez a kisterenyei gimnázium KISZ-szervezete”
„Hagyomány már a kisterenyei gimnáziumban, hogy a Lenin-évforduló alkalmából nagy megmozduláson vesznek részt a diákok és a pedagógusok. Tavaly például a karancsberényi túrával emlékeztek meg az évfordulóról.
Az idén a gimnázium KISZ-szervezete egész napos túrát rendez a Lenin- és a Tanácsköztársaság-évforduló tiszteletére.
Ezen a gimnázium valamennyi tanulója – mintegy 200-an és valamennyi pedagógus is részt vesz. Az április 23-án sorra kerülő túra Somoskőújfaluból indul. Innen a résztvevők gyalog indulnak, mennek Salgó felé. Útközben ügyességi feladatokat hajtanak végre, és Lenin valamint a Magyar Tanácsköztársaságról szól kérdésekre adnak választ. A túra közben koszorúba való virágokat is gyűjtenek. Délben Salgón pihennek meg a diákos és a tanárok. Maguk főzik meg ebédjüket, bográcsos főzőversenyt rendeznek.
Ebéd után indulnak tovább a cél, a Boszorkány-kő tövében lévő Tanácsköztársasági emlékmű felé.
Az emlékműnél megemlékeznek Lenin forradalmi munkásságáról, és a Magyar Tanácsköztársaság harcairól, a gyalogtúrán szedett virágokból megkoszorúzzák az emlékművet.
Végezetül a napokban vizsgázó ifjú túravezetőknek átadják az igazolványokat, a jelvényeket és a minősítéséket. Díjakat osztanak ki a gyalogtúra során legjobb teljesítményt nyújtók között is.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése