2013. június 16.

Nógrádi Népújság XV. évf. 90. szám 1959. november 11.

1.p.”Rövidesen elkészül a Kisterenyei Fűtőház fordító korongja. E munka elvégzése is nagyban segíti majd a vasutasok kongresszusi munkaversenyét.”





2.p.”Új bútorüzlet nyílt Kisterenyén”

„Előzetesen hírt adtunk róla, hogy a salgótarjáni szénmedence bányászainak jobb ellátása érdekében bútorszaküzletet kap Nagybátony.

Nagybátonyban azonban a feltételek, különösen a szűk raktározási körülmény nem tette lehetővé a bútorszaküzlet megnyitását. Így az alkalmasabb, megfelelőbb helyiséggel rendelkező Kisterenye  községben nyitották meg november 3-án a modernül felszerelt szaküzletet. Az első négy nap alatt hat darab hálószoba garnitúra fogyott el a szaküzletben. Erre a negyedévre mintegy 2 millió forint értékű kárpitozott, festett, fényezett bútorral és konyhagarnitúrával várja a szaküzlet a környék bányászait.

a Nagybátonyi KTSZ a konyhabútorok festését és raktározását szerződésileg vállalta. Így konyhabútorból is ki tudják elégíteni az igényeket.”

3.p.”Amivel a kisterenyei bányászok tartoznak”  - Somogyvári László –

„Év végi számadásra készülnek bányászaink. A jelek szerint szénmedencénk legtöbb bányaüzemében nem is lesz ezzel baj: egész évben derekas munkát végeztek a mennyiségi terv túlteljesítésében, a termelékenység növekedésében, az önköltség csökkentésében. De akadnak olyan bányaüzemek is, mint a kisterenyei, ahol a bányászok egész évben nagyszerűen dolgoztak, az elmúlt hónap azonban nem kedvezett számukra, ’eladták ’ még azokat az eredményeket is, amelyeket az év korábbi részében megszereztek.

Kétségtelen, hogy a kisterenyei bánya azok közé az üzemek közé tartozik, ahol legtöbb az úgynevezett objektív nehézség, de ezzel még semmiesetre sem lehet magyarázni az olyan súlyos lemaradást, mint az októberi. Ebben a hónapban ugyanis nemcsak a korábbi túlteljesítésüket veszítették el, hanem még mintegy 700 tonna az a mennyiség, amennyivel az éves esedékes tervükben adósai népgazdaságunknak. Vajon miért?

Számtalan okot lehetne felsorakoztatni. Talán azzal kell kezdeni, hogy a produktív teljesítmény rohamosan esik vissza: az 1958-as tényszámhoz viszonyítva 156 kilogrammal termeltek kevesebbet október hónapban.

Arról nem is beszélve, hogy a napi 360 szénműszak helyett átlagosan 220-at teljesítettek.

Nem lennénk igazságosak, ha a fenti mutatók okait nem mutatnák meg. Újlakon például 11 szenelő csapatból rendszeresen négy csapat esik ki a szenelésből, a váratlan vetődések következtében, s meddőben dolgoznak a bányászok. Az is az igazsághoz tartozik, hogy ebben az aknában baj van a munkaidő kihasználásával is: a munkások napi 8 óra helyett 5 óránál többet tényleges munkával nem töltenek el. Pedig az újlaki szénre szükség lenne nemcsak a vállalatnak, a trösztnek, hanem egész népgazdaságunknak , hiszen ebben a bányában mintegy 3 800 kalóriás szenet termelnek.

Semmivel sem jobb a helyzet Pócsházán, Teke üzemekben sem. Ebben az üzemben még az év elején három csapat napi 10 vagon szenet termelt – ugyancsak jó minőségben -, de ezzel a létszámmal 100 folyóméter hosszú meddővágatot és egy kutató fúrást is el kellett végezni. Ezekre a munkákra természetesen a szénfal mellől vették igénybe a munkásokat.

Ezek talán ’objektív’ nehézségek – bár kellő tervezéssel, a létszám helyes megállapításával mindezt lehetett volna kerülni. De akadnak itt más hibák is. Másról nem is szólunk, csak a két legfontosabbról. A kisterenyei bányaüzemek azok, ahol feltűnően sok a beteg, ahol naponta nem kevesebb, mint 30-40 műszakkal több esik ki a termelésből, mint azt tervezték. Vajon miért?

Nagyon nehéz az okát kutatni, egy azonban már is biztos. Az, hogy hónap elején rendszeresen magas a betegek száma, a hónap végére csökkent az így kiesett műszakok száma. Nem másért, azért, mert az utóbbi időben nagyobb gondot fordítanak az ellenőrző vizsgálatokra. (Természetesen nem ártana elbeszélgetni a kezelő orvosokkal sem, a beteglétszám csökkentése céljából.)

Az októberi lemaradást erősen befolyásolta az is, hogy ebben a hónapban nagyon sok volt az osztályozói kötélszakadás. Ezért a csigai, tordasi körzetben, de még Tekén is mindennapi számba ment, hogy egy-egy műszakban 3-4 órás volt az üresrevárás, a bányászok nem tudtak termelni.

Az elmondottakból adódnak a feladatok is. És Kisterenyén hozzá is láttak a feladatok végrehajtásához – még akkor is, ha nagyon nagy pesszimizmussal tekintenek még november elé is.

A műszakiak megteszik a magukét. Újlakon például a VII-es sikló már e hónapban napi 3-3,5 vagon szenet ad.

A IV-es ereszke jobb oldalán lévő vető átharántolása után két munkahelyet tudnak ismét szénre telepíteni, ez is kiadja a napi 3 vagon szenet. És azok a műszaki intézkedések, amelyeket a korszerű vágatbiztosítások érdekében végrehajtanak, hogy kevesebb legyen fenntartási műszak, több embert tudjanak szénre telepíteni, mind-mind azt igazolják, hogy Kisterenyén sincs minden elveszve, hogy az év végén – akárcsak a medence többi üzemének, bányászai – büszkén adhatnak számot egész éves munkájukról.

Természetesen a műszaki intézkedések kevesek ennek a célnak eléréséhez. Többre van szükség. Arra, hogy a szocialista brigád cím elnyeréséért dolgozó bányászok mellett az egész derékhad fogjon keményen a munkához, úgy, ahogyan azt már évek hosszú során át a kisterenyeiektől megszoktuk.

A feladatok nagyok, de nem olyanok, melyeket nem tudnának megoldani. mert azok végrehajtásával tartoznak a párt márciusi határozatának, egész népgazdaságunknak.”

5.p.”Nagyobb munkalendülettel a termelőszövetkezetek érdekében”  - Bajcsi Jenő  -

„A Kisterenyei Gépállomás traktorvezetői az őszi kampány folyamán eddig október harmadik dekádjában érték el a legszebb eredményeket. Gépállomási szinten a dekád eredménye meghaladja a 2 300 normálholdat, mely több mint kétszerese az előző dekádban eltért teljesítménynek.

Az elért magasabb teljesítményhez kétségkívül nagymértékben hozzájárult annak a 12 új erőgépnek a munkája, amelyek e dekád folyamán már dolgoztak a gépállomás körzetébe eső termelőszövetkezetekben, s különösen a vetési munkákban nagy segítség a termelőszövetkezetek tagságának.

Az elért eredmények azt mutatják, hogy a gépállomás traktorvezetőinek többsége jó munkát végzett annak érdekében, hogy a termelőszövetkezetekben az őszi vetési munkák sikere biztosítva legyen.

Az utolsó dekád folyamán 851 kh gépi vetés lett elvégezve; ez szintén dicsérendő teljesítmény az előző dekád 171 kh gépi vetésével szemben. A vetőgéppel dolgozó traktorvezetők közül különösen ketten értek el kimagasló eredményt. Tóth József 132 kh Czene Gellért pedig 125 kh gépi vetést végzett.

A Kisterenyei Gépállomás traktorvezetői közül 8 teljesítette október 31-re őszi kampánytervét. E nyolc traktorvezető közül három magasan 100 százalék feletti teljesítményt ért el.

A traktoros brigádok közül a Czene Tibor irányítása alatt lévő brigád vezet 87,5 százalékos őszi tervteljesítéssel, szorosan nyomában Kuborczik Lőrinc brigádja következik 87,3 százalékos tervteljesítéssel. A gépkihasználást tekintve is születtek szép eredmények.

Míg október második dekádjában csupán 5, október harmadik dekádjában már 15 traktorvezető ért el napi négy normálholdon felüli teljesítményt egy traktoregységre számítva. Meg lehet tehát az eddigiekből is állapítani, hogy döntően az október harmadik dekádjában elért munkateljesítmények segítették hozzá a gépállomás kollektíváját ahhoz, hogy a kongresszusi vállalást értelmében az éves terv november 7-re való teljesítésének eleget tudott tenni a Kisterenyei Gépállomás.

A továbbiakban november és december hó folyamán a gépállomás traktorvezetőire főleg az őszi mélyszántások elvégzése terén vár igen komoly feladat, tekintve, hogy október 31-ig a leszerződött mélyszántási munkáknak alig 10 százaléka lett eddig elvégezve.

Így tehát a mélyszántási munkák javarészét a következő hetek folyamán kell elvégezni. Tekintve, hogy a téli csapadék megőrzésének , a jövő évi nagyobb termés biztosításának legfőbb alapja, a tavaszi vetésű növények számára az őszi mélyszántás sikeres elvégzése, mely által jobb minőségű tavaszi vetőágy készítés, korai vetés válik lehetővé.

A Kisterenyei Gépállomás dolgozói az őszi mélyszántási munkák elvégzésén keresztül is jelentős mértékben segítik a gépállomás körzetébe eső termelőszövetkezetek megalapozott, szilárd gazdálkodásának kialakítását.



8.p.”Hírek”

„-Szerződést kötöttek a kisterenyei úttörők a helyi tsz-szel. Eddig három alkalommal segítettek a mezőgazdasági munkákban.”



8.p.”Apróhirdetések”

„A Kisterenyei Állami Gazdaság üzemegysége Kisterenyén felvesz azonnali belépésre 1 fő patkolókovácsot. Fizetése megegyezés szerint. Üzemi konyha van, munkásszállást biztosítunk.”

8.p.”Sport”

„Kisterenyei Bányász – Salg. Kohász SE. 1:1

Kisterenyén esőtől felázott, mély talajon mérkőzött meg a két csapat a bajnoki pontokért, ahol nagy küzdelem után igazságos döntetlen eredménnyel végződött a találkozó.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése