2013. június 17.

Nógrádi Népújság XV. évf. 96. szám 1959. december 2.

5.p.”Saját erőből fejleszti kertészetét a kisterenyei Vörös Október Tsz”

„A nógrádi szénmedence déli bányász községeinek ellátásában már az elmúlt évben is nagy szerepe volt a kisterenyei Vörös Október Termelőszövetkezetnek. Az ezer holdas község gazdaság egy éve kétszeresére növelte a régebbi négy holdas kertészetét, tavasszal üvegházat épített, fél év óta pedig a rántanivaló csirkék és a friss tojás százait küldte tyúkfarmjáról a környező bányász községek piacaira.

Kisterenyén például tej és zöldség elárusító boltot nyitott a termelőszövetkezet, s az idén összesen 130 ezer forint értékű zöldségárut adott a környékbeli bányász községekbe.

A pártnak és a kormánynak a termelőszövetkezetek gazdasági megerősítéséhez és fejlesztéséhez nyújtott támogatásról szóló legutóbbi határozata nyomán az előző terveiket módosítva, növelik a belterjesebb munkát kívánó üzemágakat a kisterenyei Vörös Októberben. Az új 50 férőhelyes istálló a szarvasmarha állomány növelését segíti elő, s tervbe vették egy nagybefogadó képességű juhhodály építését is. Nyolc holdas kertészetükben máris megkezdték a belterjesség kialakítását.

A tavaszon épített üvegház körül nyolc- egyenként 30 méter hosszú holland melegágyat építenek. Az üvegtetős melegágyak gödreinek ásását és a tetőtartó cölöpök földbeverését a szántóföldi munkák befejezése után máris megkezdték a Vörös Október Tsz tagjai. A nyolc üvegtetős melegágyban a kora tavaszra már primőrt nevelnek: salátát és retket, elsők között szállítanak a holland ágyakból a bányász községekbe.

A saját erőből épülő melegágyak lehetővé teszik a két termést adó kertészet kialakítását. Az előhajtatott saláta után káposztát ültetnek, s hasonlóan tervezik a kertészet egészének munkáját.

Tavaszra például a kisterenyéhez tartozó bányász községben, Rákóczi-telepen is zöldségboltot nyit a Vörös Október.”



8.p.”Szélesedik a takarékoskodók létszáma a bányászok között”

„…Sokan építkezésre gyűjtenek, mások motorkerékpár vásárlására, külföldi utazásra, de olyan bányász is van, aki autó vételére teszi félre a forintokat. A bányászok megtakarításának növekedését jól mutatja a takarékpénztári és postai betétállományok növekedése is. A kisterenyei takarékfiók körzetében az év elején 4 millió 800 ezer forint volt a betétállomány. Jelenleg meghaladja a 9 millió 200 ezer forintot. Az emelkedés főleg a bányászok betételhelyezéséből adódik.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése