2013. június 16.

Nógrádi Népújság XV. évf. 91. szám 1959. november 14.

2.p.”A bírálat védelmében…Egyes vasúti vezetők és a bírálat”  - Balogh Gyula -
„…1959. október 19-én a füzesabonyi vasúti csomóponton aktívaértekezletet tartottak. Ezen az értekezleten megjelent és felszólalt Márföldi Gyula elvtárs, a Kisterenyei Fűtőház vezetője. Márföldi elvtárs, aki alig egy esztendeje vette át e fontos vasúti üzem vezetését, dicséretes munkát végzett. Együttműködve a mozgalmi szervekkel, támaszkodva a dolgozók véleményére, nagy szakértelemmel és lelkiismerettel látta el feladatát. Saját tapasztalatai alapján mondotta el ezen az értekezleten, hogy a vasútra váró nagy feladatok megoldásához többek között szükség van az irányító szervek munkájának javítására is. Elmondotta, hogy munkafegyelem szilárdítását akadályozzák olyan tényezők, amikor kisebb ügyekben is aránytalanul magas büntetést szabnak ki, más esetekben pedig a fűtőház többszöri kérésére sem zárták le a vétséghez megfelelő büntetéssel az egyik mozdonyfűtő ügyét. A munkaversenyről szólva kérte, hogy a jövőben a feltételeket reálisabban állapítsák meg. A kisterenyei fűtőház vezetője által elmondott észrevételek nagyon is jogosak és nemcsak az ő esetükben, de másutt is megszívlelendők. Ha valaki úgy gondolja, hogy ezek után intézkedéseket tettek vagy legalábbis terveznek, e jó javaslatok hasznosítására, az nagyon téved. …

…A hibák kijavítása helyett hajszát indítottak a Kisterenyei Fűtőház egyébként igen jól dolgozó főnöke ellen. …

Márföldi Gyula felettesei nem tettek egyebet, mint egy táborba kerültek azzal a néhány emberrel, akik nem szívlelik el, hogy vezetőjük megköveteli a rendet, a fegyelmet és minden intézkedésében a párt és a munkások véleményét tartja szem előtt. …

…A Kisterenyei Fűtőház második félévi eredményei után ebben az évben már másodszor lesz élüzem. Nem hasznosabb-e, ha a felettes szervek a mozgalmi és gazdasági munka további javításához, az évekig elhúzódott áldatlan állapotok, intrikák, személyeskedések és pazarlás nyomának mielőbbi felszámolásához adnának segítséget az itteni elvtársaknak? …

…A Kisterenyei Fűtőházban fellendült mozgalmi és gazdasági munka nem szenved hátrányt ebből az ügyből. Csak erősíti az ottani dolgozókat és vezetőket abban, hogy jó úton járnak, hogy megvívják harcukat igazságukért, amely az ország vezetésének és dolgozóinak igazságával egyezik meg!”

3.p.”A megnövekedett idei és jövő évi feladatok megoldásáért Szénbányászatunk vezetőinek tanácskozása”  - Somogyvári László -

„A szénbányászatban nincs megállás. Hónapról-hónapra, negyedévről-negyedévre újabb feladatok előtt állnak bányászaink s legtöbb esetben a közvetkező hónap, negyedév, sőt egy új év kezdete mind felelősségteljesebb munkát kíván a szénmedence fizikai és műszaki dolgozóitól. Ez tükröződött a szerdán Salgótarjánban megrendezett termelési és műszaki tanácskozáson is, amikor az elmúlt negyedév feladatai mellett már az 1960-as műszaki feltételek biztosításáról is szóltak. …

…Zagyván, Kisterenyén például mintegy ezer-ezer műszak megtakarítás jelentkezik a fenntartásnál. Ezeket a műszakokat széntermelésre használták fel. …

…Kisterenyén az Újlaki üzem termelésnövelésére kell intézkedéseket tenni. …”

7.p.”A kisterenyei bányász fiatalok széleskörű versenye”  - A –

„Még nem olyan régen a KISZ-brigádok munkájánál a mérce a teljesítmény volt. Az volt a legjobb, aki a legtöbb szenet termelte. Most azonban itt is változás történt.

Hét ifjúsági brigád dolgozik az üzemegység különböző aknájában. Valamennyiük előtt egy cél lebeg, többet, jobbat termelni. Igaz, májustól a követelmények száma jelentősen megnőtt. A mennyiségi termelés mellett, mint döntő tényező, helyet kapott a munkafegyelem, balesetcsökkentés, oktatás és a társadalmi munka. Ez a sokrétűség jellemezte a most megtartott értékelést, ahol májustól novemberig összegezték az eredményeket.

Itt van például a Kuris brigád. A mennyiségi terv teljesítésében 105,3 százalékos tervteljesítést értek el. A munkafegyelmük jó. Oktatásban is részt vesz a csapat valamennyi tagja. Harminc órát dolgoztak társadalmi munkában. Eddig talán ők érdemelnék meg az első helyet, de és itt van a baj, három baleset történt a csapaton. Baranyi Ferenc brigádjánál nem volt baleset, de kevés az oktatásban résztvevők száma. A Buttkó brigád végezte el a legtöbb társadalmi munkát, az oktatásban is valamennyien részt-   vesznek, de, mint Kuriséknál, itt is történt baleset.

Így lehetne nézegetni mind a hét brigádot. Az egyiknél a termelés jó, másutt az oktatás, de mindenütt van olyan terület, ahol lemaradtak.

Újszerű a fiatalok versenye mindenekelőtt abban, hogy nem kampány jellegű, hanem meghatározott hosszú időre szól. A másik azonban ennél is jelentősebb, hogy a fiatalok önmaguk elé, komoly és nehéz követelményeket tűztek. Nem részesül az első valami különleges jutalomban, bár azt is megérdemelnék. Hiszen széleskörű versenyük az üzemegység eredményeit teszi jobbá.

Valamit azonban a sok szép eredmény láttán mégis észre kell venni. S erre pont azért van szükség, mert kisterenyeiekről van szó. Elég csak egy pillantást vetni a tröszt ez évi minőségi termelésének alakulására. Találunk szebbnél-szebb eredményeket, de lemaradók is akadnak. A kisterenyeiek általában mindig a terv alatt voltak a minőségi termelésben. A fiatalok sokat tudtak volna tenni a minőség javításáért, ha versenyük erre irányul. Sajnos nem ez történt meg.

A sok feladat mellett elfeledkeztek a minőségről. Ez ma sem szerepel eredményeik összegzésében. Pedig mennyivel értékesebb lett volna az a 105 százalékos tervteljesítés a félév alatt, ha az engedélyezett palaszázalék felére csökken. Bár a fiatalok eddig is sokat tettek az üzemegység jó eredményeinek létrejöttékben. Reméljük, a jövőben a minőségi javítás is helyet kap versenyükben és ezzel még jobb, szebb eredményeket érnek el a kisterenyei bányász fiatalok.

 8.p.”Apróhirdetések”

„A Kisterenyei Gépállomás azonnali felvételre keres mezőgazdasági és munkagépek javításában jártas Diesel-szerelőket. Fizetés kollektív szerint.
A MÁV kisterenyei fűtőház vezetősége megüresedett fűtői, valamint mozdonylakatosi állások betöltésére pályázatot hirdet. Jelentkezni lehet mindazon dolgozóknak, akik 18. életévüket betöltötték és 40. életévüket még nem töltötték be. Jelentkezés után orvosi vizsgálat kötelező. Jelentkezés Kisterenye fűtőház vezetőségénél minden nap 8 órától 12 óráig.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése