2013. június 24.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 34. szám 1960. április 27.

7.p.”A munkásosztály jobb ellátásáért”  - Bajcsi Jenő -
„Nógrád megy északkeleti része, a Salgótarjáni járás területe iparvidék Salgótarján, Nagybátony bányaváros valamint a környező községek munkabíró lakosságágnak nagy része a bányászatban, a gyáriparban, a közlekedésben valamint a különböző közintézményeknél dolgozik, s így a fokozott munkalehetőségek miatt a népsűrűség is e területen a legnagyobb. Ezért e járásban a lakosság áruellátása komolyabb, s nehezebb feladatot jelent a kereskedelmi szerveknek, mint a megye más részein. …
…A ma már e tekintetben fejlettebbek közé tartozó kisterenyei Vörös Október Tsz sem foglalkozott fennállása óta mindig kertészkedéssel, csupán 1956. óta vezették be a kétségkívül munkaigényes, de egyben jövedelmező kertészeti növények termesztését. A kezdeti három hold helyett az idei évben már 12 hold vetésterületen folyik a kertészeti munka, s a salgótarjáni járásban elsőként a tavalyi évben a termelőszövetkezet épített üvegházat kertészetében. 
Kétségkívűl ahhoz, hogy e termelőszövetkezet vezetői és tagjai ennyire szívügyüknek tarthassák a kertészeti üzemág fejlesztését, ahhoz nem kis mértékben az is hozzájárult, hogy e termelőszövetkezet vezetői és tagjai ennyire szívügyüknek tarthassák a kertészeti üzemág fejlesztését, ahhoz nem kis mértékben az is hozzájárult, hogy a termelőszövetkezet elnöke, Kántor János maga is kertész szakember, valamint, hogy a kertészeti üzemág élére a sokéves termlési tapasztalattal rendelkező Valkai testvérek kerültek: Valkai István és Valkai Imre, kik munkájukat odaadó, lelkes szorgalommal végzik.
Kántor János tsz-elnök a kertészeti üzemág eredményességéről szólva elmondotta, hogy 1959-ben a hét holdas kertészetről 84 000 forint volt a bevétel. Az idén is 12 kh terület várható bevétele a terv szerint eléri a 200 000 forintot. A termelvények értékesítéséről is évek óta nagyrészben előre gondoskodnak.Az idén is 8 kh területre a MEZŐKER-rel kötöttek termelési szerződést, amellett azonban rendszeresen szállítanak közvetlenül a kisterenyei piacra is árut, melyet a vásárlók igen nagy örömmel fogadnak, mivel már meggyőződtek arról, hogy nem csupán mennyiségben, hanem minőségben is megfelelő, elsőrendű friss árut kapnak.
A kisterenyei termelőszövetkezet vezetői, s a kertészet dolgozói dacára annak, hogy a kertészet területét négyszeresére emelték, üvegházat, hollandi ágyakat építettek, a primőráru-termelés kialakítása érdekében mégsincsenek megelégedve az elért eredményekkel. A kertészeti üzemág további fejlesztése terén a jövőben még több és még jobb minőségű kertészeti termékeket kívánnak adni, mint a zöldövezet egyik erős láncszeme, a lakosságnak. Elképzelésük, az, hogy a legközelebbi évek során 50 kh-ra növelik a zöldségkertészet területét, új üvegházat, további hollandi ágyakat építenek. 
Foglalkozni kívánnak gyümölcskertészkedéssel is. 200 kh gyümölcsös létesítést tervezik, melyből 20 kh gyümölcstelepítést már az idén elvégeznek.Valamint nagyobb mértékben kívánnak foglalkozni egyes zöldfélék házi tartósításával is, mivel  jól tudják, hogy az uborka vagy a paprika nemcsak nyáron esik jól a húsos ebéd, vagy a szalonna mellé, hanem a téli, s a kora tavaszi hónapban is ecetes uborka vagy paprika alakjában.
Mint a kisterenyei Vörös Október Termelőszövetkezet, mint a salgótarjáni járás többi termelőszövetkezeti kertészetének fejlődése biztató jelenség, s egyben azt is tükrözi, hogy dolgozó parasztságunk megérti a munkásosztály igényét az egészségesebb, sokoldalúbb táplálkozás iránt, s az e téren ma még mutatkozó hiányosságokat, panaszokat a helyi lehetőségek fokozottabb kihasználásával is csökkenteni, megszüntetni igyekszik. …”

8.p.”A labdarúgás vasárnapi eredményei”
„Kisterenyei Bányász – Goldberger 0:0
A Kisterenyei Bányász csatárai ezen a találkozón is gólképtelennek bizonyultak. Pedig a mérkőzésen úgy látszott, hogy biztos lesz a hazai győzelem. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése