2013. június 24.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 36. szám 1960. május 4.

2.p.”Színpompás jókedv a falusi ünnepségeken”
„…Salgóbányán, Kisterenyén, Kazáron szintén gazdag műsor volt ezen a napon. Az állandóan visszatérő eső sem riasztotta el a bányászokat, akik termelési eredményeik mellett május elseje nemzetközi és hazai jelentőségét is méltóan ünnepelték.”

3.p.”A faidom biztosítás Kisterenyén”„A nógrádi szénmedencében elsőnek a kisterenyei bányászok kísérleteznek faidom biztosítással. Az igen rossz geológiai viszonyok között lévő bányában eddig mintegy 70 kilométer hosszú elővájásban és légösszekötő vágatban használják ezt az új biztosítási módot – igen jó eredménnyel.a faidom biztosítás tovább szélesítése érdekében újabb intézkedéseket tesznek Kisterenyén. Saját erőből készítettek egy olyan fűrészgépet, amely az idomok gyártására kiválóan alkalmas. Az idomokat elsősorban használt bányafából készítik el, s azt a szelvény nagyságának megfelelően már a külszínen hat darabból álló idomnak szerelik össze, s így szállítják le a bányába.
A kisterenyei tapasztalatok igen kedvezőek a faidom biztosítással, amely havonta mintegy 20 köbméter bányafa megtakarítását eredményezi, és jól állja az erős nyomást is a tordasi üzemben.

4.p.”Dr. Lexa László tervez, s várja a tetteket”   - pádár -
„Fehér minden. A bútorok, az ajtó, az ablak, a fal. Az üveges szekrényben fénylőn villannak a műszerek. …Dr. Lexa László birodalmát szemlélem. A kisterenyei szénbánya üzemi rendelőjének parancsnoka ő. ... Sokan felkeresik. …
…Megérkezik egy fiatalember, s mire félmeztelenre vetkőzik, a doktor kigördíti a rendelő közepére a büszkeséget, az 500 wattos kvarclámpát. …
…Fáradhatatlanul dolgozik, de munkája is van bőven, hiszen 57 községből járnak hozzá a dolgozók.”

8.p.”Ez történt a labdarúgásban”
„Hatvani VSE – Kisterenyei Bányász 2:2
Hatvanban igen jó iramú mérkőzésen harcolta ki az egyik bajnoki pontot a Kisterenyei együttes. A mérkőzésen mindkét együttes csatársora több gólhelyzetet hagyott ki.
Kisterenyei MÁV – Karancslapujtő 3:0
A kisterenyei labdarúgók határozottabb játéka és eredményesebb csatársora döntette el a mérkőzés sorsát.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése