2013. június 18.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 2. szám 1960. január 6.

1.p.”Már 35-40 százalékban befejeződött a népszámlálás”
„Az év elején megyénkben mindenütt megkezdődött a népszámlálás. A számlálást jól előkészítették, a megfelelő nyomtatványokat mindenütt biztosították. …-Hol halad legjobban a népszámlálás?-Különösen jól halad Salgótarjánban… Emellett igen szépen folyik az összeírás… Kisterenyén, Maconkán. …”

4.p.”Akinek 1959. koronát tett eddigi munkásságára. Évvégi látogatás id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművésznél”  - O.B. -„Az 1959-es év végtelen gazdag esztendő volt nekem – mondja Szabó Pista bácsi, megyénk Kossuth-díjas szobrászművésze. Ez az év kicsúcsosodása volt eddigi tevékenységemnek, de sok elképzelésem és vágyam is ebben az évben valósult meg.S a többit hadd mondjuk el mi róla.Szabó István 1959-ben kapta meg élete munkájának nagy elismerését a műcsarnokból, amely régi vágya valóra váltását jelezte: kiállítást rendeztek alkotásaiból a Szovjetunióban. Külföld előtt most mutatkozott be először. S művészi munkáit haza sem küldték, egyenesen Csehszlovákiába irányították, ahol szintén kiállítást rendeznek belőle.1959-ben teljesült az a vágya is, hogy személyesen külföldre látogathasson el és éppen a Szovjetunióba, ahová a legjobban vágyakozott. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész 52 napig tartózkodott a Szovjetunióban, s ezalatt módjában volt ismerkedni Moszkvával, Leningráddal, Kievvel és Sztalinóval. Itt találkozott olyan világhírű művészekkel, akiket mindig példaképnek tekintett: Manyizer, Anyikusin, Tomszkij, akik a szobrászatukban a világ legjobbjai között vannak.Ezenkívül az 1959-es évhez fűződik, hogy Szabó István szobrászművész az országban elsőnek kezdett dolgozni a szobrászművészet számára eddig ismeretlen és szokatlan anyagból a bazaltkőből. Ebből az örök időkre szóló anyagból elsőnek Lenint mintázta meg a kazáriak kívánságára, s az év végére fejezte be ugyancsak bazaltkőből egy másik értékes művét a balinkai bányászmártírok emlékművét. Munkában is, tapasztalatokban is, elismerésében is gazdag volt 1959, s egy művész számára ezeket együttvéve jelentik a legtöbbet.”





6.p.”A fafaragás művésze”  - S.R. –

„Zárkózott, halk szavú ember az 56 éves Szilágyi János bácsi, a rosszemlékű kisterenyei Solymossy báró egykori kondása. …Mindössze kilencéves lehetett, amikor arra kényszerült, hogy dolgozni menjen. S hová is mehetett volna máshová, mint a negyed napszámért gyerekeket szívesen alkalmazó Solymossy báróhoz. Szerencsétlenségére, mert itt veszítette el tőből bal karját, s így csak mint kondást alkalmazták 26 éven keresztül. Gondolták a disznókat fél karral is meg tudja őrizni. A pásztorok – főleg ha hajtókutyájuk van – ráérnek, szívesen farigcsálnak…Ezt tette Szilágyi János is, a megmaradt fél kezével. Nem lehetett könnyű mesterség részére, hisz két kézzel sem olyan egyszerű akár csak egy csanakot is kifaragni a vásári bicskával… Neki volt türelme és túlszárnyalt sok ép kezű embert. Szerit-számát sem tudná megmondani, mennyi ostornyelet, csanakot faragott ki pásztorkodásának ideje alatt… Amikor szabad ideje volt, gyakran elidőzött Szabó István szobrászművész műtermében, talán, hogy ellesse a műhelytitkokat? …A felszabadulás után próbálta meg először, hogy ki tudna-e faragni egy nagyobb darabot, féldomború kazettatetőt, vagy emberfigurát faragni az élettelen fából? …Kezdetben nehezen ment, de itt is győzött az akarata. Ekkor már Kisterenye község éjjeliőre volt, éjjel vigyázott a dolgozók nyugalmára és pár órai alvás után nap mint nap faragott. Faragott kitartással és szorgalommal, s mindjobban engedelmeskedett a kés, szorgos keze alatt alakultak kis naiv elképzelésének figurái: pásztorok, vadászok, szarvasok és felszabadító szovjet katonák. …Felszabadulásunk 10. évfordulójára meghirdetett népművészeti pályázaton már sikeresen vett részt néhány témába vágó faragvánnyal, amiért a népművelési miniszter elismerő oklevélben dicsérte meg. Ez serkentőleg hatott rá és még többet dolgozott. Majd felfigyelt rá a budapesti Néprajzi Múzeum is és néhány faragványát megvásárolta. Az elmúlt év szeptemberében a Rádió is mintegy kis előadásban emlékezett meg fafaragói munkásságáról.Ma is farag, amikor egy kis szabad ideje van. Igaz, most már kevesebbet, mert hivatalsegédként dolgozik a tanácsházán, így alig jut rá ideje. Amint mondja, igen szemrontó foglalkozás a faragás, ezt legjobb csak nappal csinálni. Tervei is vannak, keresi a megfelelő fát egy nagyobb alkotáshoz. Szeretné kifaragni és méltóképpen megörökíteni a felszabadulást ábrázoló elképzeléseit.Szilágyi bácsi ma is serényen dolgozik. Tehetséggel forgatja a saját készítésű késeket és tetszetős faragványokat készít. Minden munkájában őszinte, naiv lelkületének rezdüléseit örökíti meg sajátos stílusban, s ez már népművészetnek számít.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése