2013. június 24.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 32. szám 1960. április 20.

1.p.”Vetik a kukoricát a Kisterenyei Állami Gazdaságban”
„A Kisterenyei Állami Gazdaságban is jól szervezett munka eredményeképpen időben befejezték a tavaszi kalászosok és az aprómagvak vetését.
A tavaszi munkálatoknál a gazdaság valamennyi gépét foglalkoztatták, melyen gyorsan  és jól dolgoztak, megfelelően előkészítették a talajt a földbe kerülő magnak.Tavaszi kalászost több int 500 holdon vetettek. 400 holdat lóherével vetettek fölűl és 300 holdon lucernát telepítettek.
Befejezték a gazdaságban a cukorrépa vetését is. S most azon dolgoznak – gépek és emberek egyaránt – hogy mielőbb földben legyen a burgonya és kukorica. A szélsőséges időjárás akadályozza a munkát, de a gazdaságban minden arra alkalmas időt kihasználnak, hogy minél előbb földbe tegyék a burgonyát és kukoricát is.
Az idén a Kisterenyei Állami Gazdaság jelentős területen termel kukoricát, vetésterülete mintegy 900 holdat tesz ki. Ebből 300 hold szemeskukorica, 500 hold siló. Csalamádénak 100 hold kukoricát hagynak meg. A vetésterület nagysága mellett a gazdaság gondot fordít arra is, hogy növeljék a holdankénti átlagtermést is.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése