2013. június 24.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 22. szám 1960. március 16.



1.p.”Készen várják a tavaszi munkák indulását Kisterenyén – Tanfolyamon vettek részt a gazdaság dolgozói a télen”

„A Kisterenyei Állami Gazdaságban megtették a szükséges előkészületeket a tavaszi munkálatok zökkenőmentes megindulásához, ahhoz, hogy időben földbe tegyék a tavaszi vetésű növényféleségeket. Több mint 360 holdon tavaszi árpát és 140 hold zabot vetnek.

Meghaladja az 500 holdat a silókukorica és 250 holdat tesz ki a nemes takarmánynak termesztett kukorica vetésterület is.

Ezen kívül még 300 holdon vetnek kukoricát a gazdaságban. Ezt azonban háztáji gazdaságként kapják meg az állami gazdaság dolgozói. Ezen kívül aprómagvakat és különböző tavaszi vetésű növényeket is termelnek, melyek vetéséhez szükséges vetőmag az állami gazdaság rendelkezésére áll.

Időben megrendelték Kisterenyén a szükséges műtrágya mennyiséget is. A szükséges tavaszi fejtrágyát – 80-200 kilogrammig – az őszi kalászosok is. A gazdaság szakemberei a talaj ismeretében annyi műtrágyát adagoltak, amennyire a növénynek éppen szüksége volt. Ott, ahol a kalászos, pillangós elővetemény után került, mivel a talaj nitrogéntartalma megfelelő, kevesebbet, ahol pedig a növény fejlődése megkívánta, többet szórtak.

Kijavítva várják a munkák megindulását az állami gazdaság gépei is. A traktorvezetők a tél folyamán tanfolyamon vettek részt. De tanultak a télen az állami gazdaság növénytermesztési és állattenyésztési dolgozói is. A legtöbb látogatója a növénytermesztési tanfolyamnak volt, ahol a legújabb agrotechnikai módszerekkel ismerkedtek a munkacsapat vezetői, az állami gazdaság növénytermesztési dolgozói.

Közel 30 rendszeres látogatója volt az állattenyésztési tanfolyamnak is, ahol zoo-technikai ismeretüket bővíthették az állattenyésztésben dolgozók, s ez minden bizonnyal gyümölcsözni fog későbbi munkájuk során.”


8.p.”Hírek”

„-A kisterenyei Vörös Október Termelőszövetkezet a tavalyinak kétszeresére bővíti kertészetét, s így az idén már 12 katasztrális holdon kertészkedik.”


8.p.”A megyei labdarúgó bajnokság vasárnapi fordulóján”     

„Kisterenyei MÁV – Forgács 3:0

A kisterenyei fiúk legalább ennyivel jobbak voltak ezen a mérkőzésen.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése