2013. június 23.

Nógrádi Népújság XVI évf. 19. szám 1960. március 5.

2.p.”A legjobb fiatal traktoros…”

„Bárkihez fordultam a kisterenyei gépállomáson, ki a legjobb fiatal traktoros, mindig egy nevet mondtak. Vonák Lászlót dicsérte mindenki, s mint később megtudtam, nem is ok nélkül. Nincs olyan versenyidőszak, amelyben ne érné el az első helyezést. Tavaly a kongresszusi versenyben 26 traktoros között szerezte meg az elsőséget, de lehetne sorolni tovább a versenyeket, ahonnan mindig elsőként  került ki. …

….Háromszor ment el a gépállomásról Vonák. Először az állomás igazgatósága bocsátotta el, mivel munkáját hanyagul végezte, a rábízott gépet majdnem tönkretette. Azután megint visszakerült, s nem furakodott az ígéretekben, hogy megváltozik. Azután nem tudni, az ígéretekkel volt-e baj vagy mással, de hamarosan Vonák mondott fel. Így rövid idő alatt kétszer hagyta ott a gépállomást. Ezután miért, miért nem, megint visszakerült. Újra dolgozott a terenyei határban, de úgy látszott ezúttal is hamarosan búcsút mond a gépállomásnak. Harmadszor is el akart menni, s az utolsó pillanatban mégis megváltoztatta véleményét. Az okot a fiatal traktoros ma így foglalja össze: - Bántott, hogy mindig az utolsók között voltam. A másik nem kevésbé fájó pont, hogy senki nem törődött velünk, nem kaptunk segítséget. A géppel is baj volt, mindig mi kaptuk a  legrosszabbakat.

Nem ment el harmadszor, hanem végleg itt maradt. Családot alapított, s ez nagy hatással volt munkájára is. Szinte észrevétlenül, fokozatosan zárkózott fel az élgárdához, ahonnan ma sem mozdul el. Sőt, talán úgy is mondhatnánk, bérletet váltott az első helyre.

Ott jártunkkor a szupataki határban dolgozott, s hogy jól, azt hamarosan megtudtuk. Megszerették a fiatal traktorost, s egy nagy kérésük van: Vonák dolgozzon Szupatakon. Többször hallottuk, hogy Vonák hajtja a munkát. Azaz mindent elvégez, csak tétlenkedni nem kelljen. Más a vasárnapot pihenésre, erőgyűjtésre használja. Ő azonban a szünnapokon is ott van traktorán. Bár hét öltöny ruhája van, mégis eseményszámba megy, ha ünneplőbe öltözik. Talán nehéz lenne választania, kit szeret jobban a családját vagy a traktorát?

A legjobb traktoros Vonák László, s hogy ez így van, abban jelentős része van a gépállomás vezetőinek. Az ő fáradságos munkájuk nyomán válnak a fiatalok jobb szakmunkásokká. S büszkén mondhatják el, nemcsak kiváló Vonákjuk, hanem még nagyon jó Tóth Sándoruk és Rózsa Sándoruk is van. Mert a fiatalokkal való foglalkozás már gyümölcsözik.”

8.p.”Hírek”

„-A televízió Kisterenyén is egyre nagyobb teret hódít. Eddig televíziója van négy dolgozónak, a gépállomásnak és számos bányásznak, közöttük a 60 esztendős kiváló bányász Radics János családjának is.

-Kisterenyén nagy az érdeklődés a sajátházépítés iránt. Az eddig kiadott házhelyek nagyrészt már beépültek….

-Kisterenyén az új településeknél ez évben ezer méter villamoshálózat bővítést hajtanak végre.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése