2013. június 17.

Nógrádi Népújság XV. évf. 95. szám 1959. november 28.


4.p.”A lányok lapjáról”

„-A kisterenyei bányaüzemnél az alapszervezetek vezetőiből csúcsvezetőség alakult.”

4.p.”A kisterenyei úttörők között”

„Véget ért a nyári táborozás, újból megkezdődött az iskolaév. A piros nyakkendős úttörők ismét elfoglalták helyüket az iskolapadokban. S most tanulnak, s készülnek az új szünidőre, az új táborra. Bár addig még van idő bőven, ám mégsem tétlenkednek. S ez jellemző megyénk úttörőcsapataira. A kisterenyei iskolások is készülnek.

Nemcsak a próbák anyagát sajátítják el, hanem emellett több közhasznú munkában is részt vesznek.

A fő dolog természetesen itt is a tanulás, de emellett jó beosztással jut idő másra is. Ebben az iskolai évben szerződést kötöttek a helyi tsz-szel. Vállalták, hogy épp úgy pénzben vagy élelmiszerben kapják meg majd a táborozáskor. Eddig már háromszor voltak, amikor is a káposzta, paradicsom, paprika és szénabegyűjtésben segítettek.

A munkában részt vett úgy a leány, mint a fiú csapat valamennyi tagja. Ezzel azonban még munkájuk nem ért véget. Készülnek hazánk felszabadulásának 15. évfordulójára.

Felkeresik az egykori harcok szemtanúit, s az elmondások alapján feltérképezik a Vörös Hadsereg hősi harcát. A munka középpontjában Kisterenyei község és környékének felszabadulása áll. Már gyűjtik az anyagot, felkeresik az egykori harcok színhelyét. Sok helyen van még ma is szovjet harcos sírja, amelyeket most a felkutatás után rendszeresen ápolni fognak. S a nagy nap a felszabadulási évforduló előtt lesz.

Nagyszabású harci játékot rendeznek, melynek történelmi kerete lesz. Hiszen a felszabadító harcokat elevenítik meg.

Ehhez azonban szükséges lenne más úttörőcsapatokkal is felvenni a kapcsolatot. Mint Kovács Tibor a fiú csapat vezetője elmondotta régen vajúdó probléma a csapatok közötti jó kapcsolat megteremtése. Próbáltak öntevékenyen kapcsolatot teremteni már, de ez eddig még nem sikerült. S most remélik, ebben az évben megoldódik a csapatok közötti jó kapcsolat, e munkájuk tovább javul majd.”

8.p.”Sport -  Nógrád megyei csapatok helyzetéről”

„A Kisterenyei Bányász eddig 11 pontot szedett össze, mellyel a bajnoki tabella 13. helyére kerül. A Kisterenyei Bányász labdarúgóinak az eddig lejátszott mérkőzései után a gólaránya 15:20.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése